IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СИРИЗА и „Независимите гърци“ (ANEL) сформират коалиция?*

Алексис Ципрас и Панос Каменос са се разбрали в телефонен разговор отново да сформират коалиция

19:06 | 20.09.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бившият премиер Алексис Ципрас пред репортери след първия екзит пол.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Бившият премиер Алексис Ципрас пред репортери след първия екзит пол. Снимка: Ройтерс

Председателя на крайно лявата партия СИРИЗА Алексис Ципрас и неговият досегашен коалиционен партньор Панос Каменос от  „Независимите гърци“ (ANEL) са се разбрали в телефонен разговор отново да сформират коалиция, с която да управляват. Това предава гръцката телевизия Mega, позовавайки се на правителствени кръгове в Атина.

Според предварителни резултати двете организации ще имат общо 155 места в парламента при нужни 151 места за сформиране и подкрепа на кабинет.

Малко преди 21 часа при официални данни на Министерството на вътрешните работи и при преброени 25% от протоколите СИРИЗА е с категорична преднина от 35,3% срещу 28,1% за консерваторите.

Това означава, че в 300-местния парламент Ципрас ще има 144 депутати срещу 75 - или два пъти по-малко - за "Нова демокрация", защото победителят на изборите автоматично получава бонус от 50 депутати). 

По-рано през деня бившият премиер на Гърция Алексис Ципрас изрази увереност, че народът ще даде на партията му силен мандат за управление на страната. „Народът ще даде мандат на силно правителство за предстоящите четири години, на правителство, което може да води борба и което ще продължи със същата настойчивост и самоотверженост защитата на справедливото дело на гръцкия народ не само в Европа, но и в собствената страна“, заяви Ципрас.

Лидерът на гръцката Комунистическа партия Димитрис Коцумбас предупреди народа си, че идват „трудни времена“ и го призова да изрази подкрепата си за комунистите, след като гласува в избирателна секция в Неа Йония в западната част на Атина.

Макар днес да не е част от политическите кампании, бившият финансов министър Янис Варуфакис също имаше какво да сподели. Икономистът заяви за The Press Project, че целта на днешния вот е да унищожи огромното "Не" на Гърция към кредиторите и да "легализира" унизителния нов спасителен заем. Варуфакис заяви отново, че подкрепя партиите срещу строгите икономии и потвърди, че ще гласува за партията на отцепилите се от СИРИЗА - "Народно единство".

Панос Каменос, лидер на Независимите гърци, пусна бюлетина на остров Крит. „Искам да изпратя послание на единство. Нашият голям враг е разделението, но най-големият враг на Гърция е корупцията“, заяви Каменос.

 Експресните избори, петите в Гърция за последните шест години, бяха свикани, след като СИРИЗА загуби парламентарното си мнозинство през август.

Популярността на лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас се срина, след като се съгласи на нов спасителен заем с европейските лидери.

Спасителната програма включва строги икономии, срещу които СИРИЗА бе обещала да се противопостави на предишните избори.

Гърция е затънала в дълбока финансова криза и който спечели изборите в неделя, ще трябва да приложи още строги икономически реформи.

Вижте кадри от изборния ден в галерията на Investor.bg

* Актуализирано в 21,56 часа

Всичко за ситуацията в Гърция четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 0
pepince
преди 8 години
Айде, честито на гърците, напролет пак на избори :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 1
крас
преди 8 години
ВЕЧЕ СЪМ СПОКОЕН. ИМАЛО Е И ПО *** НАРОД ОТ НАШИЯ!ГЛАСУВАТ С "НЕ" на реформите , а избира ТЕЗИ КОИТО ЩЕ ГИ ИЗПЪЛНЯТКакви византийци са тези ***?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 7
roli5
преди 8 години
Ха-ха-ха!Гръцки ***.................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 4
kalendar
преди 8 години
Ц. Леви бяха само лозунгите им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 1
The Big One
преди 8 години
Цирка в ЕлГреко сега започва.Режисиран разбира се отдавна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
SS-23
преди 8 години
Крайнолявата партия на бившия премиер Алексис Ципрас...----вЕрно ли Сириза е "лява" ... че даже и "крайно лява" ?! вЕрно ли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още