IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасение в последната минута?

Гърция е предложила рязко вдигане на данъците и мерки за общо 7,9 млрд. евро

08:20 | 23.06.15 г. 69
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Последното предложение на гръцкото правителство за споразумение с кредиторите, което е с обем от 12 страници, предвижда фискални мерки в размер на почти 8 млрд. евро. По-голямата част от тях се предвижда да дойдат от повишени данъци и вноски за социални осигуровки. Това беше и най-слабото звено в новите идеи на премиера Алексис Ципрас, тъй като според кредиторите рязкото вдигане на данъците рискува окончателно да задуши икономиката, да задълбочи рецесията, да намали приходите и да предизвика нужда от нови мерки за съкращаване на държавни разходи и търсене на външна помощ, разказва Kathmerini.

Мерките са за  общо 7,9 млрд. евро, като от тях в понеделник сутрин Гърция е предложила на партньорите си от ЕС, ЕЦБ и МВФ общо 7,3 млрд. евро (или 93% от целия пакет) да дойдат от по-високи данъци, включително еднократно облагане на по-големите компании.


Гърция не отстъпва от позицията си за три различни ставки по ДДС и предлага най-ниската (6%) да бъде за лекарства, книги и билетите за театри, средната (13%) да е за храните (предимно пресните), електричеството, нощувките в хотелите и хранителните услуги, а най-високата (23%) да е за всички останали стоки и услуги. Така се предвижда събирането на допълнителни 1,36 млрд. евро годишно. Но понеже приемливата за кредиторите цел е по-висока (1.8 млрд. евро), правителството обмисля да вдигне ДДС за хранителните услуги с 10 пункта до 23% и да премахне привилегията на егейските острови за 30% отстъпка от нивата на ДДС.

Гръцките предложения гарантират нисък първичен излишък в размер от 1 и 2 процента съответно за 2015 и 2016 година. Въведени са поправки в размера на "данък солидарност", за да се стоварва тежко бреме върху хората с ниски доходи и пенсионерите, предава и БТА.

Според предложението на властите хората с доход от 12 до 20 хиляди евро ще плащат данък върху доходите от 0,7 на сто, от 20 до 30 хиляди евро - 1,4 на сто, от 30 до 50 хиляди евро - 2  процента, от 50 до 100 хиляди евро - 4 процента, от 100 до 500 хиляди - над 6 процента, а над 500 хиляди - 8 процента.

Атина предлага от 2016 г. да се увеличи данъчната ставка за юридически лица от 26 на 29  процента, да се създаде специален фонд в размер на 12 процента от приходите за бизнеса с печалба над 500 000 евро, да се  увеличи данък "лукс" (автомобили с двигатели над 2,5 литра, басейни, самолети, яхти с дължина над 10 метра), да се въведе данък върху телевизионната реклама, да се въведе данък за електронните игри, да се намалят разходите за отбрана на 200 милиона евро.

 

В новите предложение се предвижда от 2016 г. постепенно да се съкращават категориите на ранно пенсиониране (без ущърб за придобитите права). Към 2025 г. ще останат само няколко категории, които могат да претендират за ранно пенсиониране - работещите във вредни и тежки производства, майки на деца с ограничени възможности.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

66
rate up comment 4 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Доц.д.ик.н. Емил Хърсев го каза добре вчера - http://***.skat.bg/products.php?type=10&genre=8461Около 2009год. Премиера на Гърция излиза и казва ,че има 12% дефицит и 300млрд. държ.дълг - прекрасен повод за ''омразен дълг'' както 2003год. Ирак обяви дълга си за омразен със съдействието на САЩ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 5 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Гледам по БНТ -референдум и проф. Георги Генов ми напомнио за ''омразният дълг'' тоест Гърция може да обяви дългът за омразен защото е с корупция и скрит от обществото чрез финансови системи В същият ред на мисли дългът на Италия е скриван по същият начин и зад всички това стои сегашният шеф на ЕЦБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 5 rate down comment 0
Nikola666
преди 8 години
Квотите са за всички и всички решения в ЕС се приемат с пълно мнозинство.Причините хората в една държава да са по-бедни от тези в друга са комплексни. Но в примера с Източна Европа, най-важната причина е че тези държави разрушиха икономиките си (те не че бяха твърде производителни, модерни и конкурентноспособни) и трябва да изграждат нови производства на ново. Не искам да си мисля че хората в Южна Европа са различни от тези в Северна. Но съм пътувал доста (не съм бил в не повече от 4-5 държави в Европа) и разлики наистина има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 10 rate down comment 0
IMRO
преди 8 години
Абсолютизмът е за теоретиците, а в практиката теорията в чист вид обикновено води до лоши резултати. Не може да има само либерални или само кейнсиански мерки, а такава комбинация от тях, която да е добре подбрана за съответната ситуация.Но тук идва моментът, че икономическата политика на Гърция е просто идиотска и разсипническо-популистка и че гърците са загубили пълна връзка с реалността. Тук не говорим за кейнсианство, тук говорим за ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 14 rate down comment 1
Nikola666
преди 8 години
Ползата за другите държави (без Гърция):1. Получават достъп до най-големия пазар в Европа - Германия не произвежда всичко2. Имат достъп до германски технологии и ноу-хау и ресурс3. Могат да ползват кредит, който в крайна сметка повишава възвръщаемоста и нормата на печалба поради финансовия ливъриджСамо че това са възможности. А мързеливите лапачи от Гърция ползват само:1. Достъп до голям пазар за силно субсидираната си селскостопанска продукция, непродаваема на свободния пазар2. Спира конкурентните производители извън ЕС, 3. Ползва евтин кредит за раздуване на администрацията, социалните разходи и потреблението на вносни стоки.Това обаче не може да продължава вечно, защото не могат да се вземат кредити до безкрай, карайки населението на дадена държава да затяга колана все повече и повече. Но поради готовността на гръцките политици от всички партии да лъжат и подправят финансови данни Гърция изгуби много време да пооправи поне малко икономиката си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 7 rate down comment 1
system_foult
преди 8 години
Съмнявам се че пропуснаха момента съседите.Първо искаха репарации от Германия за войната, после флирта с Русия,желанието да се криминализира МВФ.Доста кошери поразровиха и си мисля че меда ще се окаже химера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 5 rate down comment 2
Longin
преди 8 години
сигурно мога да ти представя, но защо?? аз не защитавам някаква теза в случая - а оборвам профаните които пишат с главни букви....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 5 rate down comment 5
observer-ALL
преди 8 години
Ползата за Германия е, че 1. Получава достъп до голям пазар без мита за нейните стоки.2. Задушава конкуренцията тъй като е по-производителна, има ноу хау, има ресурс3. Може да даде кредит, който в крайна сметка пак се връща при нея и работи за нейната икономика.Само, че тоя цикъл не може да продължава вечно, защото не могат да се взимат кредити до безкрай, карайки населението на дадена държава да затяга колана все повече и повече. В момента Гърция е на мушка, но другите държави от PIIGS въобще не са в по-добро положение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 6 rate down comment 2
Nikola666
преди 8 години
А можеш ли да представиш и статистика за събираемоста на тези данъци?А също и за данъчните облекчения?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 5 rate down comment 1
SSIW
преди 8 години
Приемам примера за уместен в тази му част, в която посочваш, какво предизвика Д..ков. Иначе логиката, която поддържам е , че в такъв момент следва да се облагат пари, които не влизат в потреблението , т.е. повишаване на ДДС е най-неуместното (това е данък в/у потреблението) и респективно такова нещо нито ми е хрумвало , нито съм привеждал подобна теза, свързана с ДДС. За продължителността ,в която дадена политика дава ефект, нещата са комплексно обвързани с мн съпътстващи външни и вътрешни за икономиката обстоятелства . Това имах и предвид по-долу, като говорих за абсолютизиране на определение похвати : подходите следва да са съобразени с конкретната среда , фактори и тенденции, които я обуславят, догматизирането на някакви политики и инструментариум е непродуктивно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още