IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасение в последната минута?

Гърция е предложила рязко вдигане на данъците и мерки за общо 7,9 млрд. евро

08:20 | 23.06.15 г. 69
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Последното предложение на гръцкото правителство за споразумение с кредиторите, което е с обем от 12 страници, предвижда фискални мерки в размер на почти 8 млрд. евро. По-голямата част от тях се предвижда да дойдат от повишени данъци и вноски за социални осигуровки. Това беше и най-слабото звено в новите идеи на премиера Алексис Ципрас, тъй като според кредиторите рязкото вдигане на данъците рискува окончателно да задуши икономиката, да задълбочи рецесията, да намали приходите и да предизвика нужда от нови мерки за съкращаване на държавни разходи и търсене на външна помощ, разказва Kathmerini.

Мерките са за  общо 7,9 млрд. евро, като от тях в понеделник сутрин Гърция е предложила на партньорите си от ЕС, ЕЦБ и МВФ общо 7,3 млрд. евро (или 93% от целия пакет) да дойдат от по-високи данъци, включително еднократно облагане на по-големите компании.


Гърция не отстъпва от позицията си за три различни ставки по ДДС и предлага най-ниската (6%) да бъде за лекарства, книги и билетите за театри, средната (13%) да е за храните (предимно пресните), електричеството, нощувките в хотелите и хранителните услуги, а най-високата (23%) да е за всички останали стоки и услуги. Така се предвижда събирането на допълнителни 1,36 млрд. евро годишно. Но понеже приемливата за кредиторите цел е по-висока (1.8 млрд. евро), правителството обмисля да вдигне ДДС за хранителните услуги с 10 пункта до 23% и да премахне привилегията на егейските острови за 30% отстъпка от нивата на ДДС.

Гръцките предложения гарантират нисък първичен излишък в размер от 1 и 2 процента съответно за 2015 и 2016 година. Въведени са поправки в размера на "данък солидарност", за да се стоварва тежко бреме върху хората с ниски доходи и пенсионерите, предава и БТА.

Според предложението на властите хората с доход от 12 до 20 хиляди евро ще плащат данък върху доходите от 0,7 на сто, от 20 до 30 хиляди евро - 1,4 на сто, от 30 до 50 хиляди евро - 2  процента, от 50 до 100 хиляди евро - 4 процента, от 100 до 500 хиляди - над 6 процента, а над 500 хиляди - 8 процента.

Атина предлага от 2016 г. да се увеличи данъчната ставка за юридически лица от 26 на 29  процента, да се създаде специален фонд в размер на 12 процента от приходите за бизнеса с печалба над 500 000 евро, да се  увеличи данък "лукс" (автомобили с двигатели над 2,5 литра, басейни, самолети, яхти с дължина над 10 метра), да се въведе данък върху телевизионната реклама, да се въведе данък за електронните игри, да се намалят разходите за отбрана на 200 милиона евро.

 

В новите предложение се предвижда от 2016 г. постепенно да се съкращават категориите на ранно пенсиониране (без ущърб за придобитите права). Към 2025 г. ще останат само няколко категории, които могат да претендират за ранно пенсиониране - работещите във вредни и тежки производства, майки на деца с ограничени възможности.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

36
rate up comment 16 rate down comment 6
IMRO
преди 8 години
Ами току-що гърците точно "клекнаха". И то не просто клекнаха, ами клекнаха и им се заби нещо обемисто отзад. И каква беше цената на 5 месеца врява и крясъци? Икономиката им пак влезе в рецесия и се завъртя в спиралата на бедността. Ако си бяха продължили с плана, щяха да имат 3% растеж!!! Което значи намаляване на безработицата с 2-3% и съответно намаляване на бедността с 2-3%!И хайде извинявай, ама съобразяването с елементарната икономическа логика няма НИЩО общо с никакво надупване, ококорване, наакване или каквото и да е. Вие още не сте разбрали, че крясъците не правят политика, още по-малко решават проблеми, те си остават само КРЯСЪЦИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 8 rate down comment 3
lilivan
преди 8 години
25znae6t Дезинформация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 9 rate down comment 7
lilivan
преди 8 години
"Единствената причина гръцките банки досега да не са затворили е, че ЕЦБ постоянно излива пари в тях."- ами ще излива и налива, защото ЗНАЕ ЗАЩО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 6 rate down comment 9
lilivan
преди 8 години
21IMRO,Нито гърците са "клекнали" нито ще "изхвърчат" от ЕС.За разлика от тях ние сме се "издупили".- нито пък аз съм путинолюб и неокомунист..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 15 rate down comment 1
rainmaker
преди 8 години
като изключим общите приказки става ясно че това правителство нямат никакво намерение да правят сериозни реформи а типично по комунистически щели да увеличат приходите като обложат още бизнеса и тези с по високи доходи. от което логично цялата икономика ще затъне още по дълбоко и до година две ще има нови преговори.проблема е че кредиторите както изглежда ще се съгласят на тези предложеня и ще отложат трудните решения за пореден път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 15 rate down comment 6
znae6t
преди 8 години
Да, според мен народът е некадърен да се произнесе по такъв въпрос, но да подкрепям идеята за референдум, за да може народът сам да се нахендри и после да си носи отговорност за глупостта. Докато гърците сами не се осъзнаят, никога няма да излязат от този батак. Иначе при тях е пълна шизофрения - подкрепата за СИРИЗА раста главоломно, а в същото време гласуват против действията на СИРИЗА, като масово си изтеглят депозитите от банките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 17 rate down comment 6
misanthrope
преди 8 години
Ами ето, доводите ти са потвърждение на това за глупостите, Галиело. Голям процент от "народа" не знае значението на думата "референдум". Как може "народа" да даде информирано мнението си по такъв въпрос?Референдум с въпрос "Сългасни ли сте да ви намалим пенсиите?" това ли?Любимия ви "народ" другари ще знае ли наистина какво го чака, ако Гърция върне драхмата за да може да каже кое зло предпочита? Комунистите като Сириза умират да се крият зад "народа" и да му приписват собствената си некадърност. "Народа" който трябва да се изкаже, защо тегли парите от банките? Защото очаква че много хубаво ще му стане като Гърция не приеме предложенията на "инвеститорите" ли?Глупости се леят във форума та глупости, всеки ден все повече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 8 rate down comment 12
SS-23
преди 8 години
Във форума се леят такива глупости, че ми става неудобно като ги чета само... май няма какво да правя тук вече. Жалко, не остава какво да се чете. Всичко жълтее яко----кое и какво жълтее? това, че са много хората, които изказват според теб (хампарцумян) "еретични" мисли ли? Ами то и галилео галилей са го мислели за еретик, когато е казал, че "тя се върти", ама се е оказало, че се върти... Винаги ще се намери един, който да каже, че "царят е гол" ... нали я знаеш тази велика приказка?! :))не ти ли харесва идеята за референдум на предложенията на "инвеститорите"? Или според теб - "народа е некадърен да се произнася по такива въпроси?"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 20 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Мерси за пояснението. Май ще си махна Инвестора от букмарка на браузъра. Пишат се неточни материали на кило, пълни дори с правописни грешки и лош словоред, от бързане. Във форума се леят такива глупости, че ми става неудобно като ги чета само... май няма какво да правя тук вече. Жалко, не остава какво да се чете. Всичко жълтее яко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 15 rate down comment 15
SS-23
преди 8 години
забравяш, че държавата... това са хората !! Запиши си го дебело!Ако ти нещеш да търгува с мен, щото не мога да ти върна дълга, друг ще иска... не си само ти "търговеца"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още