IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна допуска чуждо управление на газопреносната система

Изборът на международни партньори ще бъде подложен на "строг контрол" и "Газпром няма да мине", посочват от Нафтогаз

14:14 | 10.09.14 г. 1
Украйна допуска чуждо управление на газопреносната система

В Украйна днес влезе в сила закон за реформиране на газопреносната система, който по същество открива възможността чужденци да влизат в капитала на един от най-привлекателните производствени активи в страната, предаде ИТАР-ТАСС.

Законът, който вчера бе публикуван във вестника на парламента "Гласът на Украйна", оставя газопреносната система и подземните хранилища държавна собственост, но разрешава управлението им да бъде прехвърлено на специално създадени за тази цел компании.

Държавата ще има контролен пакет в тези дружества, а останалите акции могат да бъдат придобити от други инвеститори от САЩ, Европейския съюз (ЕС) или Европейската енергийна общност.

За руски компании такава възможност не се предвижда.

Като част от реформата на газовия пазар Украйна планира да създаде от 1 януари 2015 година две съвместни предприятия - оператори на газопреносната система и на подземните хранилища.

Според плана 49 процента от смесените дружества ще бъдат собственост на международни партньори, а 51 на сто - на Укртрансгаз.

В презентацията на Нафтогаз, подготвена за чуждестранните инвеститори, се подчертава, че изборът на международни партньори ще бъде подложен на "строг контрол" и "Газпром няма да мине". Ръководителят на Нафтогаз Андрей Коболев заяви, че продажбата на украинската газопреносна система на Газпром е неприемлива.

Шефът на Газпром пък коментира, че газовият холдинг няма никакъв интерес към участие в газопреносната мрежа на Украйна. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
kane
преди 9 години
Украйна както и РБ допусна чужда управление не само на газовата си система, но на цялата си страна и народИзложи народа си на опъна на фашизма и империализмакакто и ние честито ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още