IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

51 страни ще обменят автоматично информация по финансови въпроси

Споразумението задължава банките и другите финансови институции да споделят информация за лихви, дивиденти, активи и печалби от продажби

08:50 | 30.10.14 г. 1
51 страни ще обменят автоматично информация по финансови въпроси

Представители на 51 страни подписаха в Берлин споразумение за автоматичен обмен на информация по финансови, включително и данъчни въпроси, предадоха АFP и ТАСС. Сред парафиралите документа са такива важни центрове като Лихтенщайн, Сингапур и Швейцария.

Държавите, подписали документа, се ангажират по-специално от септември 2017 г. да се информират взаимно за чуждестранни сметки на частни лица. Благодарение на автоматичния обмен на информация данъчните органи ще могат по-лесно да контролират паричните потоци и да се борят с данъчните престъпления.

В същото време избягващите да плащат данъци по-трудно ще могат да перат пари, спечелени по нечестен начин в други страни и да укриват печалбите си. 

Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле подчерта, че "банковата тайна в досегашната ѝ форма е остаряла". Рискът да бъде разкрито избягването на данъци сега ще стане много голям, допълни Шойбле във връзка с подписването на договора.

Документът задължава банките и другите финансови институции да споделят информация за лихвите, дивидентите, активите и печалбите от продажби на финансово имущество, ако облагодетелстваният от сделката живее в чужбина. На практика това означава край на банковата тайна, отбелязват наблюдатели.

Подписаното споразумение се основава на международната норма (CRS), създадена от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), предава БТА.

САЩ и техният закон FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act), който задължава чуждестранните банки системно да декларират пред американските данъчни служби сметките и депозитите на американски клиенти, послужи за начало на този процес, започнал през 2010 г. Оттогава пет европейски страни начело с Германия и Франция, последвани след това от ЕС, а после и от Г20, настояваха автоматичният обмен на данъчна информация въз основа на нормите на ОИСР да стане всеобщ.

Близо 5,8 трлн. евро вероятно са укрити в данъчни убежища, а това е пропусната полза от данъчните администрации за 130 млрд. годишно, според френския икономист Габриел Зюкман.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Rhapsody of fire
преди 9 години
А защо липсва най-важното - България участва ли или не? ВЪобще каква е позицията ни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още