IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите в Близкия изток претърпяха едни от най-големите си загуби за годината

Инвеститорите реагират на продължaващото поевтиняване на петрола

16:58 | 15.12.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Дубайската фондова борса. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Дубайската фондова борса. Снимка: Ройтерс

Водещите индекси на борсите в Близкия изток претърпяха едни от най-големите си загуби за годината в неделя (която е работен ден за тях - бел. ред.). Това е реакция от продължaващото поевтиняване на петрола, пише CNBC.

Основният индекс на борсата в Дубай поведе губещите със спад от 7,6%. Това е най-големият срив за последните шест години, след като инвеститорите не спират да разпродават акции в региона. Въпреки преобладаващото негативно настроение местните и чуждестранните инвеститори в страната са нетни купувачи.

След поредното понижение индексът DFMGI изтри всичко спечелено през годината, която иначе бе забележителна за Дубайската фондова борса (Dubai Financial Market, или DFM). Към края на септември индексът бе сред най-добре представящите се в света.

След съдбоносния 27 ноември, когато бе срещата на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), на която държавите решиха да не намаляват нивото на продукцията, до днес индексът е изгубил повече от 25% от стойността си.

В понеделник сутринта, успоредно с моментното възстановяване на настроението на петролните пазари, DFMGI се покачи с 4%. В крайна сметка индексът затвори с ръст от 0,13% до 3 325,49 пункта.

В съседен Абу Даби властите реагираха бързо, за да смекчат срива на фондовия пазар, след като основният индекс там се понижи с 3,6 на сто в неделя. Комисията по ценни книжа и фондови борси на емирството ADX реши временно да прекрати търговията с акции, ако те поевтинеят с 5%. Според съобщението петминутното ограничение ще даде възможност на инвеститорите да преосмислят сделките.

Катарските акции също бяха подложени на сериозни разпродажби, поевтинявайки с 5,9 на сто. Въпреки това в неделя правителството потвърди прогнозата си за икономическия растеж от 7,7% през 2015 г. Това е значителен ръст, имайки предвид оценката за очакван прираст на БВП от 6,3% за 2014 г.

Песимизмът в началото на седмицата се пренесе в страните вносителки на петрол, сред които и Египет. Основният индекс CASЕ се срина с 5,2 на сто.

Изменение на водещите индекси на борсите в Обединените арабски емирства, Катар и Египет от началото на годината до 14 декември 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Internet
преди 9 години
ЦРу, ЦРУ, ЦРУ ще ги спаси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Internet
преди 9 години
ЦРу, ЦРУ, ЦРУ ще ги спаси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още