IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите са жадни за облигации с инвестиционен рейтинг

По-високата възвръщаемост в сравнение с тази по държавните ценни книжа и оскъдното предлагане подхранват пазара на този тип облигации в Европа

16:05 | 18.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инвеститорите са жадни за облигации с инвестиционен рейтинг

Ентусиазмът, с който този месец инвеститорите се нахвърлиха върху първите деноминирани в евро облигации, емитирани от Apple, говори за тяхната очевидна непрекъсната жажда за дълг с инвестиционен рейтинг, пише Financial Times.

Една от основните теми на европейския облигационен пазар тази година е възходът на високодоходните облигации (както се наричат още junk облигациите - бел. ред.), чиито емисии вече задминаха миналогодишните нива, които сами по себе си бяха рекордни.

През първата половина на годината силата на пазара на високодоходни облигации породи опасения, че се издува балон, но колебанията на пазарите през лятото и в средата на октомври доведоха до рязък спад на емисиите на високодоходни облигации.

За сравнение – пазарът на ценни книжа с инвестиционна оценка се представя силно от началото на годината, като доходностите спадат до рекордно ниски стойности. UBS изчислява, че облигациите с инвестиционна оценка са надминали всички очаквания, като инвеститорите са спечелили близо 8% тази година.

През последните седмици сините чипове SAP, Anheuser-Busch InBev, Roche и Bayer емитираха книжа с инвестиционна оценка, като някои от траншовете предлагат доходност от малко повече от 1%.

„Облигациите с инвестиционнен рейтинг са много уязвими“, коментира анализаторът в Moody’s Жан Мишел Карайон. „Те все още предлагат интересни спредове над държавните ценни книжа. Очакваме емисиите да продължат. Също така инвестиционният рейтинг може би е привлякъл някои инвеститори, които се притесняваха, че се развива балон на пазара на високодоходни книжа, а по наше мнение не съществува такъв.“

Някои мениджъри на активи, като например тези, които работят за пенсионните фондове, не могат да инвестират в облигации без инвестиционен рейтинг, въпреки че банкерите казват, че е налице тренденция за разширяване на инвестиционния мандат с цел включване на високодоходни книжа. При всички положения облигациите с инвестиционен рейтинг все още предлагат възвръщаемост по-висока от най-ниската доходност по държавните облигации, считани за безрискови.

Според анализатори, цитирани от Financial Times, облигации с инвестиционен рейтинг се търсят заради по-високата възвръщаемост, която предлагат над държавните ценни книжа, и заради оскъдното предлагане.

Покупките на обезпечени облигации от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) понижиха доходността по тях, скъсявайки спреда между доходността, която предлагат, и бенчмарковите стойности. Ето защо някои инвеститори могат да решат да се позиционират на пазара на корпоративни облигации, за да постъпят по същия начин, ако ЕЦБ реши да започне да ги купува.

Анализаторите започнаха да говорят за т.нар. „японификация“ на европейския облигационен пазар, при който инвеститорите се приспособяват към продължително ниските икономически растеж, доходност по облигациите и инфлация.

Заради очакванията на пазара за последващо количествено облекчаване от страна на ЕЦБ, малцина залагат срещу по-ниски доходности и по-тесни спредове по корпоративните облигации. Спредовете по облигациите с инвестиционна оценка може би ще се свият с близо 20 базисни пункта, а по високодоходните книжа – с до 50 базисни пункта, с което възвръщаемостта ще бъде 2,5% и 6%, съответно, изчисляват експертите на UBS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още