IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Споразумение за деескалация на напрежението влиза в сила в Сирия от полунощ

Опозицията в страната не признава договорката, смята, че това е опит за разделяне на страната

13:24 | 06.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Споразумение за деескалация на напрежението в няколко провинции в Сирия влиза в сила в полунощ, предава Ройтерс, като се позовава на съобщение на руското Министерство на отбраната.

Руските военновъздушни сили обаче ще продължат с ударите срещу терористичната организация „Ислямска държава“ на други места в близкоизточната страна.

Най-голямата от четирите зони за деескалация на напрежението е в Северна Сирия и включва провинцията Идлиб, както и съседните Латакия, Алепо и Хама.

Агенцията припомня, че в четвъртък стана ясно, че Иран и Турция са се договорили заедно с Русия да създадат специални зони за сигурност в Сирия. Според основната сирийска опозиционна група документът няма легитимност.

Зоните изглежда са предназначени да спрат конфликтите между правителствените сили и бунтовниците в определени области, но и евентуално да се наложи контрол от чужди войски.

Фактът, че споразумението за деескалацията беше подкрепено от ООН, САЩ и Саудитска Арабия гарантира изпълнението му, съобщават информационните агенции РИА Новосты и Интерфакс, като цитират зам.-министъра на отбраната на Русия Александър Фомин.

Във Вашингтон говорителят на Пентагона капитан Джеф Дейвис заяви пред репортери, че ръководената от САЩ коалиция в Сирия няма да променя операциите си в страната. Той не коментира зоните за деескалация на напрежението.

Сирийското правителство също подкрепя плана, но посочва, че ще продължи да се бори с различни терористични групи.

Бунтовниците отхвърлят сделката и заявяват, че няма да признаят Иран като гарант на какъвто и да било план за прекратяване на огъня. Основната опозиционна група освен това предупреди, че т.нар. зони за деескалация на напрежението са всъщност опити за "разделяне на страната чрез неясни означения“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още