IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните цени на храните спаднаха до 4-годишно дъно

Най-значително понижение през септември отчетоха млечните продукти под натиска на санкциите между Европа и Русия

15:11 | 09.10.14 г.
Световните цени на храните спаднаха до 4-годишно дъно

Световните цени на хранителните стоки са се понижили до най-ниското си равнище от август 2010 г. през миналия месец, предава Ройтерс. Причината е, че цените на всички основни хранителни групи, с изключение на месото, са спаднали, водени от рязкото отстъпление при млечните продукти според последния доклад на Организацията по прехрана и земеделие на ООН.

Ценовият индекс на агенцията, който измерва месечните промени в цените на кошницата от зърнени култури, маслодайни култури, млечни продукти, месо и захар, достигна средна стойност от 191,5 пункта през септември, отстъпвайки с 5,2 пункта, или 2,6%, спрямо отчетеното през август.

Измерен спрямо септември 2013 г., резултатът е надолу с 12,2 пункта, или 6%.

Отстъплението в индекса е шестото поредно – най-дългият период на непрекъснат спад от края на 90-те години на миналия век. Според Организацията по прехрана и земеделие влиянието върху всички международни цени на суровините е вследствие на "широкото поскъпване на щатския долар".

Двустранните санкции между Русия и Европа във връзка с конфликта в Украйна продължават да потискат цените на млечните продукти, изтъква още Организацията по прехрана и земеделие.

В разрез с тази тенденция, измерващият цените на месото индекс се покачи до 207,8 пункта през септември, или с 0,3 пункта повече спрямо ревизираната стойност за август. Според експертите от ООН достигнатото равнище е нов исторически връх.

В основата на спадащите цени са силните прогнози за продукцията на зърнени храни и пшеница и очакваните високи нива на запасите от зърнени култури в края на годината.

Организацията по прехрана и земеделие повиши прогнозата си за световното производство на зърнени култури за 2014 до 2,523 млрд. тона, или с 65 млн. тона повече от прогнозата, представена през май.

Агенцията също така повиши прогнозите си за световното производство на пшеница до новия рекорд в историята от 718,5 млн. тона в сравнение с 716,5 млн. тона по-рано. Световните запаси от зърнени култури в края на сезон 2015 пък ще бъдат 627,5 млн. тона в сравнение с 616 млн. тона в предходната прогноза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още