IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийната борса се готви за реалните тестове на търговия в рамките на деня

Новата схема ще позволи излизането на производители на зелена енергия на борсата

08:14 | 05.10.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Българската независима енергийна борса (БНЕБ) очаква промените в правилата за търговия с електроенергията, за да стартира реалните тестове на схемата за търговия в рамките на деня. Ръководството на борсовия оператор се надява това да стане до края на ноември.

От Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), които са отговорни за промяната в наредбата, гарантират, че ще изпълнят своите ангажименти далеч преди този срок.

Правилата са почти готови, коментира пред Investor.bg експертът от регулатора Пламен Младеновски. До средата на месеца проектът ще влезе за разглеждане на заседание на Комисията, обясни той. Процедурата предвижда и месец за обществено обсъждане.

През март БНЕБ стартира работата по новия сегмент за търговия в рамките на деня. В момента сделките на енергийната борса се сключват по схемата "ден напред", тоест сделките, през деня се изпълняват на следващия ден. Борсата избра оператора Nord Pool за изграждане и на новата платформа. Компанията е партньор и по отношение на сегашната схема за работа на БНЕБ.

Енергийната борса у нас заработи през януари 2016 година. За първите 12 месеца от своето съществуване през пода на борсата са изтъргувани 2,5 теравата, или малко под 6% от всичката електроенергия реализирана в страната, което се определя като недостатъчно за нормално функциониране на напълно либерализиран енергиен пазар.

Една от задачите пред институциите по отношение на отварянето на пазара е именно осигуряването на достатъчна ликвидност на борсата. Това може да се осъществи чрез търговия в рамките на деня, защото тази схема ще привлече производители, които в момента не са активни - например производители на зелена енергия, които не могат да прогнозират своето производство с ден напред.

В изпълнение на намеренията си да стартира платформата през юли от БНЕБ промениха и правилата си за сетълмент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 4
power grid
преди 6 години
Енергийна борса поредното еврейско изобретение за крадене и далавери
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
power grid
преди 6 години
Енергийна борса поредното еврейско изобретение за крадене и далавери
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още