IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alitalia пак се размина с фалита

Ръководството на авиокомпанията и синдикатите се споразумяха за оздравяването й, включително за намаляване на заплатите и съкращения

13:36 | 14.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Италианският национален превозвач Alitalia изглежда се размина на косъм от фалита благодарение на споразумение между ръководството и синдикатите, постигнато в последната минута. То трябва да очертае пътя за рекапитализацията на авиокомпанията, след като работниците и служителите дадоха одобрението си за сделката, предава ДПА.

Alitalia не е излизала на печалба от 2002 г. Това е и третият случай от 2007 г. насам, при който компанията достига ръба на фалита.

Според оценка на Mediobanka подкрепата за оцеляването на въздушния превозвач от 1974 г. до 2014 г. струва на данъкоплатците 7,4 млрд. Евро.

По силата на споразумението, постигнато през миналата нощ от правителството, синдикатите приемат средно намаление на заплащането с 8 процента и 1 700 съкращения, сред които и на 980 служители на пълно работно време. Сегашният персонал на компанията наброява 12 500 души.

Първоначално Alitalia предложи орязване на заплащането с 30 на сто и същращаването на 2 хил. работни места, припомня ДПА.

"Това е най-доброто възможно решение, имайки предвид кризата в компанията", казва министърът на икономическото развитие Карло Календа.

Акционерите и кредиторите на Alitalia се заканиха да блокират спасителния пакет на стойност 2 млрд. евро, ако не бъде постигнато споразумение с профсъюзите за намаляване на разходите на компанията. Ако то не беше постигнато, въздушният превозвач щеше да фалира.

Условията на споразумението трябва да бъдат одобрени на референдум от служителите на компанията. Допитването ще се състои следващата седмица, допълва ДПА.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още