IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BNP Paribas отчита най-голямата загуба в историята си

Френската банка реализира нетна загуба от 4,32 млрд. евро през второто тримесечие, след като плати близо 9 млрд. евро глоба на САЩ

14:32 | 31.07.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
BNP Paribas отчита най-голямата загуба в историята си

Френската банка BNP Paribas отчита най-голямата загуба в 14-годишната си история, след като плати рекордно висока глоба заради правене на бизнес със санкционирани от САЩ държави.

Нетната загуба на най-голямата френска банка възлиза на 4,32 млрд. евро през второто тримесечие, съобщава Bloomberg. Анализаторите очакваха загуба от 4,27 млрд. евро. Изключвайки еднократните фактори, банката отчита печалба от 1,92 млрд. евро през тримесечието.

Кредиторът беше глобен с 8,97 млрд. долара, след като се призна за виновен по обвинения от страна на САЩ за извършване на забранени трансакции на стойност близо 9 млрд. долара между 2004 и 2012 г. САЩ наложиха и едногодишна забрана на банката за извършването на някои клирингови операции в долари.

„Компанията се поучи от тези събития и налага сериозно затягане на вътрешния контрол“, коментира изпълнителният директор Жан-Лоран Бонафе. За целта BNP ще въведе нови строги процедури за контрол, включително и създаването на специален екип в Ню Йорк, който да следи за спазването на американските санкции.

Банката потвърди целта си за 2016 г. за годишен ръст на приходите от корпоративната и инвестиционната си дейност от над 6% на 1 юли. Също така BNP планира да остави дивидента си през 2014 г. на миналогодишното ниво от 1,50 евро на акция. Едногодишната забрана за клиринговите операции пък няма да се отрази на способността ѝ да обслужва по-голямата част от своите клиенти.

Капиталът от първи ред на BNP намалява до 10% на 30 юни от 10,6% в края на март, обяви банката.

Отделът по корпоративно и инвестиционно банкиране реализира печалба преди данъци от 661 млн. евро в периода април-юни, което е ръст от 31% на годишна база. Продажбите на ценни книжа с фиксирана доходност отчитат ръст от 22% спрямо година по-рано, докато приходите от консултантската дейност и търговията с капиталови инструменти нарастват с 20 на сто.

Печалбата преди данъци от потребителските услуги на банката е 1,44 млрд. евро през периода, спадайки с 13% на годишна база. Управлението на активи, частното банкиране и застраховането носят на банката печалба преди данъци от 603 млн. евро, отчитайки ръст със 7,1%.

Акциите на банката поскъпват с 0,40% към 14:15 ч. в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
"BNP Paribas отчита най-голямата загуба в историята сиФренската банка реализира нетна загуба от 4,32 млрд. евро през второто тримесечие, след като плати близо 9 млрд. евро глоба на САЩ" - и после що Европа нема да ги слуша тея кавали със санкции срещу Русия, щото после и Deutsche Bank и HSBC и т.н. ше глътнат по една такава студена вода ... и Швайцерите слушат даже, че и техната Credit Suisse нещо "сгазила лука" и 2 млрд. у лево ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още