IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit доведе до отлив на високообразовани имигранти от Великобритания

За първи път от две години нетната миграция на Острова намалява, данните дават повод за размисъл на някои сектори от икономиката

14:06 | 23.03.17 г. 3
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания все още не е подала официално молбата си за напускане на Европейския съюз (ЕС), но едно от желанията на британците - по-малко имигранти, вече се превръща в реалност. Данните на статистиката показват, че през последното тримесечие на 2016 г. има спад от 300 хил. души в нетната миграция за първи път от две години.

Анализът на данните, изготвен от Resolution Foundation, показват, че като цяло имигрантите от ЕС са с 50 хил. по-малко спрямо края на 2015 г. Намаляват европейците от "старите" страни в общността, но ръст има по отношение на българите и румънците, които пристигат на Острова - с 25 хил.

Притеснителното за бизнеса в страната обаче е намаляването на броя на високообразованите имигранти, пишат анализаторите. В същото време нискообразованите имигранти се увеличават.

От данните на Resolution Foundation се вижда още, че броят на новорегистрираните медицински сестри от страните от ЕС намалява с 92%.

Според анализаторите намаляването на образованите имигранти на Острова не е изненада. Те започват да си задават въпроса дали ще имат същите права и след Brexit, а тяхната квалификация им дава възможност да потърсят реализация на друго място.

Хората с ниска квалификация пък са привлечени от възможностите, които дава британският трудов пазар, и за тях ефектът от излизането от ЕС няма да е толкова съществен.

Затова и сектори, като селското стопанство например, едва ли ще имат проблеми за намиране на работна ръка след Brexit.

От Resolution Foundation посочват още, че преговорите за излизането от ЕС все още не са започнали и не е ясно какво ще договорят страните по казуса. Нещо повече - спадът, регистриран само в едно тримесечие, все още не показва тенденция. Данните обаче са достатъчни за някои сектори да се замислят за бъдещето си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
red6
преди 7 години
Да, но предимно от Индия, Пакистан, Камерун, Нигерия и предимно мъжки.Шегата на страна - добро утро, че първо ще се дръпнат високообразованите хора! Как да ходят на място, където знаят, че може и да не са утре и да ги изпъдят... За чергарите и черноработниците е все тая. Където са ягодите и поляните - там са и те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
1
rate up comment 8 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
E тва е убав ефект! По-малко лекари и инженери, повече Ци*** :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още