IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският референдум ще се състои през юни 2016 г.?

Според източници на Independent Дейвид Камерън смята, че тогава има най-големи шансове страната да постигне най-добър резултат

17:11 | 26.07.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Дейвид Камерън. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Дейвид Камерън. Снимка: архив Ройтерс

Британският премиер Дейвид Камерън ще проведе референдума за оттеглянето на страната от Европейския съюз (ЕС) през юни 2016 г. и ще обяви датата по време на годишния конгрес на своята партия през октомври, пише Independent, позовавайки се на свои източници.

Въпреки че в своя реч британската кралица обеща на гласоподавателите, че ще имат първата си възможност от 1975 г. насам да гласуват за това дали страната да бъде член на ЕС,  правителството все още не е избрало дата, на която да проведе вота. Ясно е само, че това ще се случи преди края на 2017 г., макар че това беше предишния посочен срок.

Според Independent финансовият министър Джордж Озбърн иска референдумът да се състои по-късно, за да увеличи шансовете за осигуряване на най-добрата сделка за Великобритания, но сега премиерът е изчислил, че гласуването през 2016 г. ще му даде по-голям шанс да постигне това, което иска - ограничен пакет от европейски реформи и показване на икономическите рискове, които Обединеното кралство ще поеме, ако напусне ЕС.

Източник на изданието разкрива, че Камерън е решил референдумът да се състои през юни 2016 г. По думите му предстои парламентът ще подкрепи решението.

Последните сътресения в Гърция, както и усилията на страните членки да запазят страната в еврозоната, също са смятани за фактори, които ще повлияят на референдума във Великобритания. Нежеланието на Брюксел да позволи на дадена държава да напусне еврозоната кара лидерите на правителствата да смятат, че реформите, които искат, ще бъдат гарантирани.

Според източници от Даунинг стрийт Камерън е сигурен, че европейските лидери разбират необходимостта от промяна и искат Великобритания да продължи да играе водеща роля в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Nikola666
преди 8 години
Тоз пък защо не се отметне от това което е обещал, както правят българските политици?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още