IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Commerzbank пред сериозни съкращения

Според WSJ може да бъдат съкратени поне 5000 от общо 50 000 работни места

15:50 | 23.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германската банка Commerzbank е изправена пред драстични съкращения на работните места. Ръководещият банката от май изпълнителен директор Мартин Цилке възнамерява да съкрати поне 5000 от общо 50 000 работни места, пише Wall Street Journal в онлайн изданието си, позовавайки се на запознати с плановете източници. Най-засегнати ще са служителите в администрацията. 

По-рано и германският Frankfurter Allgemeine Zeitung съобщи, че според информация от самата компания става дума дори за отпадане на цели 10 000 работни места. В петък от банката отказват да коментират темата.

От встъпването си в длъжност Цилке работи над нова стратегия за втората по големина на пазарната капитализация германска банка, за да спре предизвикания от ниските лихвени проценти и по-строгите изисквания спад на печалбата. Според различни спекулации мениджърът възнамерява да представи през следващата седмица своите планове пред Надзорния съвет, след което да бъде информирана и обществеността.

Вече стана ясно, че банката вероятно да се раздели с поделението си за средната класа. В бъдеще фирмените клиенти с оборот до 5 млн. евро може да се управляват от поделението за  частни клиенти, докато банкирането на едро може да бъде интегрирано в отдела за инвестиционното банкиране. Банката не изключва и драстичното намаляване на клоновете си.

По време на управлението на предшественика на Цилке Мартин Блесинг Commerzbank съкрати от 2013 г. около 5000 работни позиции.

Блесинг, един от малкото европейски банкови директори, които запазиха постовете си след началото на кризата, пренасочи фокуса на заемодателя към средните компании и банкирането на дребно, заедно с инвестиционното звено и полския клон MBank. 

Той помогна на банката да се преструктурира, след като кредиторът получи 18,2 млрд. евро от германските данъкоплатци заради глобалната финансова криза. До днес сумата не е напълно издължена, а държавата е най-големият акционер с дял от 15%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още