IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Commerzbank: Доходността по германските бенчмаркови облигации доближава нулата

Според инвестиционната банка доходността по 10-годишните ДЦК може да навлезе в отрицателна територия още тази седмица

15:27 | 08.06.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Доходността по 10-годишните германски държавни облигации, която вече е на рекордно ниско ниво, може да достигне нулата тази седмица, предупреждава Commerzbank, цитирана от Bloomberg.

“Изглежда, че пазарът ще тества това ниво”, казва Михаел Лайстер, директор на звеното за лихвени стратегии в банката, която е основен дилър на държавните ценни книжа. „Смятам, че това може да се случи тази седмица. Инерцията е доста силна, не сме далеч от нулата“, допълва той.

Германските държавни облигации, които са бенчмаркови за суверeнния дълг на Европа, поскъпнаха в сряда, като инвеститорите осмисляха сигналите за забавяне в трудовия пазар на САЩ.

Освен това ключов фактор е референдумът за еврочленството на Великобритания на 23 юни, както и ефектите от безпрецедентните парични стимули в Европа. Сривът в доходностите се ускори след понеделник, когато председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън сигнализира, че централната банка не бърза с повишението на лихвите.

Към 14:30 часа българско време доходността по 10-годишните германски облигации е 0,066%, като по-рано падна до 0,033% - най-ниската стойност в историята.

Ако доходността падне под нула, Германия ще се присъедини към Япония и Швейцария, които вече преживяха отрицателна доходност по държавните ценни книжа с матуритет 10 и повече години. В еврозоната облигациите с доходност под нула са на стойност над 2 трилиона долара. Това означава, че инвеститорите, които купуват тези ценни книжа и ги задържат до падежа им, ще получат по-малко пари, отколкото са платили, пояснява Bloomberg.

“Малко е вероятно тази спирала да се обърне”, каза Лайстер. „Дори нулеви нива по 10-годишните облигации изглеждат възможни на този етап“, казва той.

Графиката изобразява кривата на доходността на германския дълг, като червената линия отделя положителната от отрицателната доходност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
крас
преди 7 години
ВРЕМЕ Е ЗА КЕШИРАНЕ!!ДНЕС Е РАНО УТРЕ Е КЪСНО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
d333
преди 7 години
За да не им фалират правителствата... :))))Бе накратко - двама удавника се държат един за друг и си викат един на друг: "Спокойно, държа те да не по тънеш...." :))))Скоро ще разберат обаче истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 7 години
и защо е толкова важно да не държат кеш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Ivan.r
преди 7 години
банките трябва да държат облигации
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 7 години
Аз не му разбирам - ама като няма доходност положителна що не хвърлят облигациите и не дърпат кеша ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
ОтидОха пенциите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още