IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Единният надзор на банките в ЕС започва първите си разследвания

Ще сме строг надзорник, но ще се стремим да бъдем справедливи, коментира председателят на новото звено Даниел Нуи

13:35 | 01.04.15 г.
<p>
	Председателят на Единния надзорен механизъм на ЕЦБ Даниел Нуи.<em> Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Председателят на Единния надзорен механизъм на ЕЦБ Даниел Нуи. Снимка: архив, Ройтерс

Новият надзорен механизъм на Европейската централна банка (ЕЦБ) започва първите си разследвания на действията на някои от най-големите банки в Европейския съюз (ЕС), съобщава онлайн изданието euobserver.com.

На представянето на първия годишен доклад на Единния надзорен механизъм на ЕЦБ председателят на новото звено Даниел Нуи съобщи, че ще открие производства срещу три „значителни“ банки за нарушаване на законодателството на ЕС.

На банковия надзор към ЕЦБ са докладвани общо 11 нарушения за последните 4 месеца. Три от тях са определени като „подходящи за проследяване“ от новия надзорен механизъм.

Нуи обясни, че ще се проучва прилагането на агресивни стратегии, целящи много висока доходност, като ще се цели идентифицирането на разхлабени кредитни стандарти. Тя предупреди, че ЕЦБ наблюдава и банките в ударените от кризата държави, тъй като са по-податливи към проблеми.

„Ще сме строг надзорник, но ще се стремим да бъдем справедливи“, коментира още Нуи.

Единният надзорен механизъм на ЕЦБ беше създаден в началото на миналата година, но формално встъпи в ролята си – надзорник на големите банки в ЕС, през ноември 2014 г. Счита се, че този механизъм е крайъгълен камък за създаването на банков съюз в ЕС, отбелязва изданието.

Единният надзорен механизъм на ЕЦБ наблюдава 130-те най-големи банки в ЕС, като има правото да им налага санкции в размер до 10 на сто от годишния им оборот при нарушения, както и да изиска от кредиторите да отделят повече капитал, за да се защитят от загуби в случай на банкова криза.

Общо 25 банки в ЕС се провалиха на последните стрес-тестове на ЕЦБ, припомня изданието. Общият недостиг на капитал на тези банки се изчислява на 24,6 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още