IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК изготви нови изисквания за достъпността на стоки и услуги в общността

Изискванията пред микропредприятията ще бъдат по-леки

19:50 | 02.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК изготви нови изисквания за достъпността на стоки и услуги в общността

Европейската комисия представи предложение за Европейски акт за достъпността, с който се определят нови общи изисквания за достъпност за някои основни продукти и услуги. Целта е да бъдат подпомогнати хората с увреждания в ЕС и те да участват пълноценно в обществото, е записано в съобщението от пресцентъра на Комисията.  

Включените стоки и услуги са избрани след консултации с граждани, организации и с предприятия. В тях влизат банкомати и банкови услуги, компютри, телефони и телевизионно оборудване, телефонни и аудиовизуални услуги, транспорт, електронни книги и електронна търговия. 

С новата директива трябва да бъде подобрено подобри функционирането на вътрешния пазар и да се улеснят предприятията при предоставянето на достъпни продукти и услуги в други страни.

Общите изисквания за достъпност ще се прилагат и в рамките на правилата на ЕС за обществените поръчки и за използването на средства на ЕС. Инициативата ще насърчи иновациите и ще увеличи предлагането на достъпни продукти и услуги за около 80-те милиона души с увреждания в ЕС.

Обърнато е внимание на осигуряването на пропорционалност на изискванията, по-специално за малките предприятия и микропредприятията. Благодарение на специална клауза се избягва възможността изискванията за достъпност да бъдат непропорционална тежест за микропредприятията.

За тези предприятията са предвидени по-леки изисквания. Опитът показва, че в повечето случаи предоставянето на достъпни продукти е добра бизнес възможност, особено когато достъпността е предвидена още при проектирането.

Европейският акт за достъпност ще улесни производителите и доставчиците на услуги да изнасят своите продукти и услуги, които отговарят на изискванията на ЕС, тъй като няма да е необходимо да се приспособяват към различни национални правила.

В частност това ще помогне на малките предприятия да се възползват изцяло от пазара на ЕС, а хората с увреждания ще се ползват от по-голямо предлагане на достъпни стоки и услуги на по-конкурентни цени. 

По данни на ЕК около 80 милиона души в ЕС са засегнати от известна степен на увреждане. Поради застаряването на населението този дял се очаква да нарасне до 120 млн. души до 2020 г. Достъпността е предпоставка за тяхното равнопоставено участие и активна роля в обществото. Тя може да допринесе за осигуряване на интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още