IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри мегасливането между Covidien и Medtronic

За да се осъществи сделката, Covidien трябва да продаде своя продукт Stellarex

11:38 | 29.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК одобри мегасливането между Covidien и Medtronic

Американският производител на медицинско оборудване Medtronic получи разрешението на Европейската комисия (ЕК) да придобие своя ирландски конкурент Covidien за 42,9 млрд. долара.

ЕК обаче даде зелена светлина при определени условия. За да се осъществи транскцията, Covidien трябва да продаде своя продукт Stellarex. На съответния пазар в момента има малко конкуренти, които освен това оказват малък конкурентен натиск върху пазарния лидер Medtronic, заяви ЕК късно в петък.

Stellarex е многообещаващ балонен катетър в процес на развитие, който при пускането си на пазара ще се конкурира с продукт на Medtronic. Антитръстовият орган е изпитвал притеснения, че със сделката би отпаднал сериозен конкурент на Medtronic и това ще доведе до ограничение на иновациите в тази област, пише Wall Street Journal.

Сливането между Medtronic – най-големият производител на медицинско оборудване в света, и Covidien – ирландски производител на оборудване, използвано в хирургията, което бе обявено в средата на годината, ще създаде сериозен конкурент на Johnson & Johnson по отношение на бизнеса му с медицинско оборудване.

Със сделката американците възнамеряват да преместят централата си в Ирландия с така наречената „данъчна инверсия“. В официална своя позиция Medtronic заявява, че водещите съображения при сключването на сделката са били свързани с развитието на медицинската технология, а не с намаляването на данъчното бреме.

"Крайната цел на сделката е стратегическа – както в средносрочен, така и в дългосрочен план. Тя ще е добра и за САЩ, тъй като ще можем да си позволим повече инвестиции в щатски технологии", заявява главният изпълнителен директор на Medtronic Омар Ишрак. Според него няма да има и значителни промени в корпоративните данъчни ставки, плащани от компанията.

По думите му в момента те възлизат на 18% от печалбата. Корпоративният данък в САЩ възлиза на 35%, но повечето компании използват многобройните вратички в законодателството, за да намалят плащанията си. Редица анализатори също очакват намаление на ставката само с 2-3 проценти пункта, тъй като в момента Covidien плаща данък от 16%.

Но данъците не са единствената причина за планираното сливане. Covidien пасва добре в стратегията на Medtronic за увеличаване на портфолиото ѝ, за да може да предлага възможно най-широките продукти и услуги на болниците.

Medtronic, която през 1960 г. разработи един от първите имплантируеми пейсмейкъри, е един от най-големите производители в света на хирургични сърдечни и спинални импланти, които обикновено се продават с високи маржове на печалба. В Европа групата помага на болниците да ръководят лаборатории за сърдечна диагностика и томография. Covidien произвежда основно инструменти за хирургически операции.

Американските власти разрешиха трансакцията през тази седмица. Сделката трябва да бъде одобрена през януари и от акционерите на двете компании. Акционерите на ирландската компания ще получат за всеки свой дял 35,19 долара в брой и 0,956 акции на Medtronic. След сливането акционерите на Covidien ще държат около 30% от акциите на новата компания. Medtronic пък заяви, че обединението ще доведе до синергии в размер на поне 859 млн. долара годишно до края на фискалната 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още