IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Разговорите за Brexit са в ръцете на "бракоразводните адвокати"

Британските медии отбелязват липсата на документи в ръцете на преговорния екип на Острова на протоколните снимки в Брюксел

21:10 | 18.07.17 г.
<p>
	Началото на преговорите за Brexit. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Началото на преговорите за Brexit. Снимка: Ройтерс

Преговорите по чл. 50 от Договора за ЕС сега са в ръцете на "бракоразводните адвокати", коментира по време на традиционния брифинг в Брюксел говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас, излъчен във видеосистемата на Комисията.

"Ние имаме много добри бракоразводни адвокати в лицето на Мишел Барние (главният преговарящ от страна на ЕС - б.р.) и неговият екип", каза още той.

Неговият коментар е във връзка с началото на преговорите по излизането на Великобритания от ЕС. Той обаче отказа да даде повече подробности за хода на разговорите и дали Лондон е поставил допълнителни документи на масата на преговорите.

Какво се случва в процеса ще стане ясно по-късно тази седмица, стана ясно от думите на Схинас.

Преговорите по чл. 50 започнаха на 17 юли и първите коментари от разговорите са, че се готви предложение за промяна на условията на членството в Световната търговска организация (СТО).

Британските медии отбелязват, че главният преговарящ от страна на Великобритания - Девид Дейвис, и екипът му са без документи на протоколните снимки от срещата. За сметка на това европейците са с дебели папки пред себе си, пише The Independent. От опозицията посочват, че липсата на документи е свързана с липсата на обща позиция на правителството по Brexit.

"Това е правителство без документи, без план и без време за най-важните преговори в нашия живот", коментира говорителят на центриското обединение "Либерални демократи" Том Брейк.

The Guardian посочва проучване на общественото мнение, според което расте подкрепата за втори референдум за излизане от ЕС, когато преговарящите представят финалната оферта. Идеята за ново допитване е лансирана именно от "Либералните демократи" и Партията на зелените на Острова.

Според данните днес 32%, тоест с 6 пр.п. повече, от британците настояват за нов референдум. 42% от участвалите в това допитване, изготвено от ICM, са категорични, че Brexit ще има по-скоро негативен, отколкото позитивен ефект за страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още