IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК стартира специален фонд за отбраната

Със средствата ще се финансират научноизследователски дейности, покупки и проекти за сътрудничество в сферата на сигурността и отбраната

17:57 | 07.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Специален европейски фонд за отбрана ще подпомага държавите членки на Европейския съюз (ЕС) с цел подобряване ефективността на разходите за отбрана, съобщават от представителството на Европейската комисия (ЕК) в България.

Фондът беше представен от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер през 2016 г., като още в края на годината Комисията представи Европейски план за действие в областта на отбраната с подробно описание на всички мерки.

Фондът за отбраната ще действа в две направления – научно-изследователска дейност и разработване и придобиване.

Научноизследователското направление на фонда вече дава първите си резултати. През 2017 г. ЕС за първи път ще предложи безвъзмездни средства за съвместни изследвания в областта на новаторските отбранителни технологии и продукти, изцяло и пряко финансирани от бюджета на ЕС. Проектите, допустими за финансиране от ЕС, ще бъдат насочени към приоритетните области, договорени преди това от държавите членки, и принципно може да включват електроника, метаматериали, криптиран софтуер или роботика.

Предвижда се за това направление да се отделят 90 млн. евро до края на 2019 г. За тази година бюджетът е 25 млн. евро.

Днес беше обявена и покана за представяне на предложения за проекти в областта на безпилотните системи в морска среда и войсковите системи. Подписването на първите споразумения за отпускане на безвъзмездни средства се очаква до края на тази година.

След 2020 г. по същото перо се предвиждат по 500 млн. евро годишно като част от специална научноизследователска програма на ЕС, посветена на отбраната. Това ще превърне ЕС в един от най-големите европейски инвеститори в научни изследвания в областта на отбраната.

По второто направление фондът ще насърчи държавите членки да си сътрудничат при съвместното разработване и придобиване на отбранителна техника и технологии посредством съфинансиране от бюджета на ЕС и практическа подкрепа от Комисията.

Държавите членки например могат съвместно да инвестират в разработването на технологии за дронове или спътникова комуникация, или в закупуването на хеликоптери на едро с цел намаляване на разходите. Единствено съвместни проекти ще бъдат допустими за финансиране, а част от общия бюджет ще бъде заделена за проекти, свързани с трансграничното участие на малки и средни предприятия.

Съфинансирането от ЕС е в размер на 500 млн. евро за 2019 г. и 2020 г. по линия на специална програма в областта на отбраната и промишленото развитие, която беше предложена днес. След 2020 г. годишното финансиране ще е 1 млрд. евро по линия на по-мащабна програма.

Общата генерирана инвестиция за развитие на отбранителни способности може да достигне 5 млрд. евро годишно след 2020 г.

Същевременно ЕК започва и обществен дебат за бъдещето на отбраната. Брюксел предлага три сценария – сътрудничество в областта на сигурността и отбраната, споделена сигурност и отбрана и обща отбрана и сигурност.

Лидерите от ЕС ще се срещнат в Прага на 9 юни, за да обсъдят как да бъде използван потенциалът на Договорите за засилване на сътрудничеството в областта на отбраната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още