IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган свика нови избори през есента*

Инвеститорите са все по-притеснени от политическите препирни и ексалиращите военни сблъсъци

15:42 | 21.08.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протестиращи в подкрепа на кюрдите <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протестиращи в подкрепа на кюрдите Снимка: Ройтерс

Министър-председателят на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви повторни избори в страната през есента, след като 45-дневния период за образуване на коалиционно правителство само задълбочи политическите разделения и изпрати пазарите в дълбока дупка, коментира Bloomberg. 

Изборите ще се състоят на 1 ноември тази година.

Ердоган поиска нов вот веднага, след като изтече законовия краен срок за образуване на правителство, който е в полунощ в неделя. Временният министър-председател Ахмет Давутоглу, който не успя да договори коалиционните условия с никоя от трите опозиционни партии, призова парламентът в четвъртък да обяви планове за втори избори преди действията на Ердоган.

В противоречие с политическата традиция Ердоган отказа да даде на основния опозиционен лидер Кемал Кълъчдароглу от светската Републиканска народна партия шанс да образува правителство. Според Ердоган опозиционният лидер е отказал да се срещне с президента в новия му дворец в столицата.

Това означава, че избирателите в Турция ще идат до урните за втори път за по-малко от шест месеца. През юни те отнеха на управляващата Партия на справедливостта и развитието мнозинството в парламента за пръв път от повече от десетилетие.

Политическите препирни през този месец са съпътствани от ескалиращите сблъсъци с кюрдските бунтовници в югоизточната част на страната и вълна от насилие от войната в Сирия.

Сблъсъците увеличиха опасенията на инвеститорите, че политическата несигурност се отразява на икономиката. Лирата спадна до рекордно ниски стойности спрямо долара на 20 август, когато Давутоглу обяви, че всички възможности за коалиция за изчерпани. Данни, публикувани в петък, показват, че потребителското доверие през август се е сринало до най-ниските си нива за повече от шест години.

Лирата се понижи с 0,3% до 2,9243 спрямо долара в петък в Анкара, след като премина психологическата бариера от 3 лири за долар в четвъртък. Доходността по 2-годишните държавни ценни книжа скочи с над 3 процентни пункта през тази година до 11,11%, най-голямото повишение сред всички големи световни пазари.

*Актуализирано в 16.30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още