IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС отказа на ЕК увеличение на бюджета за 2012 г.

Преговорите по бюджета за 2013 г. изобщо не започнаха

22:37 | 09.11.12 г.
ЕС отказа на ЕК увеличение на бюджета за 2012 г.

Държавите-членки на Европейския съюз отхвърлиха предложението на Европейската комисия за увеличаване на бюджета на съюза за настоящата година, съобщи ръководителят на делегацията на Европейския парламент на преговорите Ален Ламасур, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Консултациите между представители на 27-те държави-членки на ЕС и на европейските институции, провеждащи се тази вечер в Брюксел, не доведоха до компромис.

„Страните от ЕС отказаха да предоставят допълнителни средства в бюджета на съюза“, каза Ламасур.

Основният проблем бе около поисканите от ЕС 8,9 млрд. евро под формата на допълнителни вноски в бюджета за 2012 г. Държавите-членки отхвърлиха категорично подобно искане, смятайки, че Брюксел „трябва да се научи да се простира според чергата си“ в период на криза, когато сам изисква от тях бюджетна дисциплина.

Заедно срещу увеличаването на бюджета се обявяват Германия, Франция, Великобритания, Австрия, Холандия, Финландия, Дания и Швеция. В подхода на всяка оттях има разлика в подробностите, то като цяло те смятат увеличаването на бюджета на ЕС за неприемливо.

Поради тази причина преговорите за бюджета на ЕС за 2013 г., който според изчисленията на ЕК трябва да достигне 138 млрд. евро, или с 6,8% повече от бюджета за 2012 г., изобщо не започнаха.

Говорителите на Съвета на ЕС и на ЕК засега не са обявили техния край, оставяйки отворена вратата за опити да бъде спасено положението.

Подобен опит ще бъде направен на заседанието на съвета на министрите на финансите на страните-членки на еврозоната през следващата седмица, но по-вероятно е разногласията да не бъдат преодолени и въпросът да бъде отнесен към лидерите на страните от ЕС, които ще се срещнат на 22 и 23 ноември.

Ако не бъде постигнат компромис, ЕК ще трябва спешно да прави съкращения в проектобюджета на ЕС за 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още