IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България може да не получи очакваните еврофондове в периода 2014-2020 г.

Кипърското председателство излезе с предложение парите за най-бедните страни от ЕС да бъдат не 3%, а 2,4% от техния БВП

20:15 | 30.10.12 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
България може да не получи очакваните еврофондове в периода 2014-2020 г.

България вероятно няма да получи очакваното увеличение на средствата от еврофондовете за периода 2014-2020 г. Това прогнозираха експерти, след като по-рано днес кипърското председателство предложи "компромис" по 7-годишния бюджет, който залага намаляване на разходите с поне 50 милиарда евро.

Кохезионната политика е една от областите, в които се предвижда орязване на средствата. Парите, които се отпускат на най-бедните страни-членки, занапред да бъдат не 3%, както досега, а 2,36% от брутния им вътрешен продукт, предвижда лансираният от кипърското председателство документ.

Това намаляване на базата неизменно ще доведе и до намаляване на крайните суми, които ще получат страни като България, обясниха експерти. Според тях е рано да се говори за окончателни стойности, но при тази схема няма как да се реализират очакванията на българските власти парите, които ще получим от еврофондовете през следващите 7 години да достигнат 16,5 млрд. лева. 

Предвижда се също така авансовите плащания да намалеят от сегашните 10% на 1-2% или да отпаднат въобще, а отпускането на парите да зависи от серия условия – включително и свързани с фискалната дисциплина, дълга, дефицита и евентуалните макроикономически дисбаланси.

Предложението на Кипър, което вече беше отхвърлено от Европейската комисия, включва намаляване на заложените от нея суми за кохезионна политика, за селско стопанство, за новия фонд за свързване, както и за наука и изследвания, конкурентоспособност, предприсъединителна помощ и администрация. То дойде в отговор на настояването на редица стари страни-членки за орязване на разходите, което според Германия и Франция трябва да е с около 100 милиарда, а Великобритания и Швеция настояват за още по-големи икономии.

Утре по темата ще преговарят постоянните представители, другата седмица предстоят двустранни срещи, а на 22 и 23 ноември 7-годишният бюджет ще бъде обсъждан на извънредна среща на върха, за която преобладават негативните прогнози.

Европейският парламент предупреди, че може да наложи вето, ако не бъде отчетена позицията му "против" намаляването на разходи. В официално съобщение двамата докладчици по темата - Ивайло Калфин и Раймер Бьоге, изразиха тревога от предложението, което според тях излага на риск ключови европейски политики.

(БНР)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Ако не си чувал за етимология, значение, семантика, произход на дума, хайде сега, книжка или Гугъл и почети, преди да "удебеляваш". Че ти е морето до колене, се вижда и от аватара....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
Vesko94
преди 11 години
До къде ли? Еми ето виж- излизат на улицата и искат още и още. В правото са си. Щом някои страни са позволили да се стигне до тук- вината не е на гърците. Те просто не искат да се разделят със стандарта си на живот. Същото е и с останалата част от Западния свят. След като вече си създал един жизнен стандарт, от теб се изисква да го поддържаш. Друг е въпросът по какъв начин е създаден този стандарт. Но веднъж създал ли си го, свикнал ли е народът с него, нормално е да не иска да се разделя с него. А какво общо има това с разбирането на демокрацията? Еми да не позволяваш да те тъпчат. Гърците се борят срещу това. Българите не. Затова сме на светлинни години от развитите страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
Vesko94
преди 11 години
"Европейският съюз (съкратено ЕС, Евросъюз) е политически и ИКОНОМИЧЕСКИ съюз между 27 европейски държави". Чети малко! Икономически- специално удебелен за теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
Vesko94
преди 11 години
Това е така, защото ние българите не знаем какво е това демокрация. Всички други го разбраха- ние все сме си на дъното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
FINTA
преди 11 години
EС е да създава правила и дисциплина. Не да ни гради инкономика. Обаче у БГ тия две понятия са непонятни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
pecan
преди 11 години
Кое е по добре в Европа или извън нея?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 11 години
Един ден ще проумеят , че фондовете им само мачкат икономиката ,но ще бъде късно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
deant
преди 11 години
Оказа се, че ЕС спечели доста повече от нас, отколкото ние от него. Производството ни изчезна и сега само внасяме на цени "като за приятели". Егати общността и общия пазар. Защо не ни продават ток евтино? Защо не ни продават продукти евтино? Земеделието ни умря, животновъдството ни умря, енергията ни умря. Защо? Някакви *** регулации за щастливост... Пълни глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
ANS9983
преди 11 години
ЕС: "Няма да строите Южен поток, няма нови ядрени мощности, по-малко пари от еврофондовете, няма авансови плащания (а първоначален капитал откъде ?), фискална дисциплина до фатален край ". Не произвеждаме, няма селско стопанство, едни голи фискални псевдоотличници. Това е. За какво ни е ЕС? Виж, отношението към Гърция е друго. Колкото повече слушаш, толкова повече те яздят. Данъците и растящите цени ще изсмучат каквото е останало, а след това? Поне един малък план "Маршал" за бедните страни да бяха измислили. Паси: "Ние сме в единното европейско семейство!" Голям праз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още