IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облекчава се достъпът до фондовете на ЕС за общини и научни изследователи

Новите условия са част от Финансовия регламент, одобрен преди броени дни

16:18 | 29.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Облекчава се достъпът до фондовете на ЕС за общини и научни изследователи

От 1 януари 2013 година влизат в сила опростени процедури за достъп до европейски средства за неправителствените организации, изследователите, студентите и общините. Това е предвидено в правилата за прилагането на Финансовия регламент, съобщават от Европейската комисия.

Новото законодателство повишава прозрачността и отчетността за всеки, който работи с европейски средства. Но са предвидени и по-големи възможности за използване на еднократни суми и единни ставки за по-малки суми. В момента исканията за финансиране до 25 хил. евро не попадат в обхвата на отпускането на средства по някои от фондовете. Сега тази сума ще бъде увеличена до 60 хил. евро. 

Премахва се и изискването за попълване на едни и същи формуляри всеки път, когато се кандидатства за средства от европейките фондове. Парите ще се отпускат по-бързо - 30, 60 или 90 дни, в зависимост от проекта. 

Освен това от ЕК въвеждат още и онлайн приложения, които да помогнат за по-лесното усвояване на средствата.

Опростяването на правилата залегна още в началото при разработването на новия Финансов регламент. Едно от облекченията, например е отпадане на задължителното изискване бенефициентите да откриват отделни сметки, по които да бъдат превеждани средствата от фондовете. 

При генериране на лихва по тези сметки, тя вече няма да бъде връщана в бюджета на ЕС, нито ще бъде отбелязвана като приход по проекта. По този начин се решава един от най-големите проблеми пред учените и неправителствените организации, които кандидатстват по европейски проекти. 

Финансовият регламент определя принципите на бюджета на ЕС и урежда начина, по който се разпределят европейските средства. Той беше приет на 25 октомври и влезе в сила два дни по-късно.

Процедурата предвижда изготвянето на правила за прилагането на регламента, които подробно описват процедурите. Те бяха одобрени днес (29 октомври) от ЕК, а ще влязат в сила от началото на следващата година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още