IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малкият и среден бизнес в ЕС ще получи повече пари за научни изследвания

ЕС ще улесни и разшири достъпа на малките и средни предприятия до финансовия ресурс на европейската рамкова програма за научни изследвания Хоризонт 2020

13:44 | 19.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Малкият и среден бизнес в ЕС ще получи повече пари за научни изследвания

Европейският съвет на министрите по научните изследвания постигна споразумение за откриването на нови възможности за достъп на малкия и среден бизнес до евросредства за научни изследвания, съобщи онлайн изданието EurActiv.com.

Министрите са се договорили да улеснят достъпа на малките и средни предприятия до финансовия ресурс на европейската рамкова програма за научни изследвания Хоризонт 2020 през новия програмен период 2014-2020 г.

Общият бюджет на програмата се предвижда да бъде 80 млрд. евро. Все още не е ясно колко точно ще са средствата по специалния насърчителен механизъм, по който ще се подпомага малкият и среден бизнес в научноизследователската му дейност и иновациите.

Средствата ще могат да се използват за провеждането на проучвания, чрез които да се въведат нови технологии на пазарите. При тези случаи ще бъдат възстановявани до 70% от вложените за научноизследователска дейност разходи.

Ако малките и средни предприятия участват в съвместни изследователски проекти, процентът на възстановяване може да достигне и 100%.

Изданието припомня, че през септември евродепутатите от икономическата комисия на Европейския парламент (ЕП) призоваха 20 на сто от ресурсите на програмата Хоризонт 2020 да бъдат предназначени за малките и средни предприятия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още