IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителите на грозде ще засаждат лозя с европари

Ползването на европейските средства ще бъде като антикризисна мярка, след като до момента стопаните плащаха изцяло сами инвестициите си

09:13 | 02.10.12 г.
Производителите на грозде ще засаждат лозя с европари

Европейската комисия разреши на лозарите и винопроизводители да могат да засаждат лозя с евросредства, когато са получили права от Националния резерв за засаждане на винени сортове, съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

До момента при ползване на права от националния резерв, стопаните плащаха изцяло сами инвестициите.

"Ползването на европейски средства ще бъде като антикризисна мярка за сектора", коментира директорът на агенцията по лозата и виното инж. Красимир Коев.

След реформата на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз (ЕС) през 2007 г. беше дадена възможност лозаро-винарския сектор да се подпомага самостоятелно.

Така за него беше предвиден отделен бюджет, като се даде възможност на членките на ЕС да изготвят и защитят пред Европейската комисия свои национални програми.

Припомняме ви, че в Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор на България 2008/2009 – 2013/2014 г. са включени три мерки за подпомагане.

По едната от тях, която е свръзана с преструктуриране и конверсия на винени лозя, са предвидени средства за обновяване на насажденията в размер на 75% от стойността на инвестицията.

От началото на 2012 г. се наблюдава завишен интерес към засаждане на лозя с права от Националния резерв от права на засаждане.

Закупуването на лозови насаждения по тази мярка обаче е нерентабилно и производителите се насочват към засаждане на лозя със собствени средства. Това от своя страна води до намаляване на усвояемостта на бюджета по Националната програма, коментират от земеделското министерство.

Сега е направено изменение на Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2008/2009 – 2013/2014 г. като е изключена забраната за подпомагане с права от Националния резерв от права на засаждане на винени лозя.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още