IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на вино се стабилизира

След слабите периоди в реализацията на вино през 2008 г. и 2009 г. производителите постепенно възстановяват пазарите си

13:18 | 17.08.11 г. 1
Износът на вино се стабилизира

Износът на вино продължава положителната тенденция от миналата година и за първото полугодие на 2011 г. отбелязва лек ръст от 1,1%, сочат данните на Изпълнителната агенция по лозата и виното.

За шестте месеца от началото на годината са експортирани над 21,6 млн. л вино при малко над 21,4 млн. л през същия период на 2010 г. Данните се базират на издадените от агенцията по лозарство придружителни документи на винарски предприятия за износ и реализация на вътрешния пазар.

„Българската продукция затвърди позициите си с високо качество и приемливи цени и устоя на конкуренцията от Чили, Аржентина и ЮАР, завладяла пазарите в Русия и Европа преди пет години“, обясни за Investor.bg изпълнителният директор на агенцията Красимир Коев.

Тенденцията за нарастващото търсене на българските вина започна през миналата година, когато зад граница бяха реализирани над 57,6 млн. литра при 53 млн. лв. през 2009 г.

Отново най-големи обеми се реализират на руския пазар, където се продават почти 80 на сто от общия износ.

Значителен пробив винопроизводителите направиха и на вътрешния пазар, след като през миналата година понижиха цените си средно с 30%, обясни още Красимир Коев.

Увеличеното вътрешно търсене беше отбелязано в началото на годината, когато за първото тримесечие беше реализиран 67% ръст спрямо продажбите в първите три месеца на 2010 г.

Тази тенденция се запазва и през следващите три месеца на тази година, като общо за полугодието на вътрешния пазар е отчетен 38,7% ръст спрямо същия период на миналата година. Количествата реализирано вино надхвърлят 41,5 млн. литра, което е с 11,5 млн. л повече от съответния период на 2010 г.

Голям принос за нарастващото търсене на вино има туризмът, съобщи шефът на агенцията по лозата и виното. И допълни, че това се дължи основно на нарасналия брой пакети в почивките all inclusive.

„Може да се струва невероятно, но за първи път тази година преди началото на гроздобера винзаводите са реализирали 95% от запасите си на бяло вино и дори имат опасения, че трудно биха задоволили всички поръчки от големите курорти“, поясни още Коев.

Лозарският бранш очаква изключително добра реколта от грозде през тази есен. „Климатичните условия са благоприятни и ако се задържат до гроздобера, винопроизводителите предвиждат добра година за бранша“, обясни още Красимир Коев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
mitkopom
преди 12 години
Ръст от 1% ще го причислим към статистическата грешка. Износът за Русия е с изключително ниска добавена стойност. Надяваме се на добра реколта от качествено грозде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още