IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 30 хил. лв ще достигнат глобите при нарушения по новия закон за виното

При използване на чужда търговска марка или фалшиви означения върху етикетите таванът на глобата ще бъде 100 хил. лв.

14:08 | 15.06.12 г.
До 30 хил. лв ще достигнат глобите при нарушения по новия закон за виното

Всеки производител на вино и спиртни напитки, който не спазва изискванията на новия закон за виното, ще бъде глобяван от 3 хиляди до 30 хил. лева. Това е записано в текстовете на закона, обнародвани в днешния брой на "Държавен вестник".

Същите санкции се предвиждат и за лица, които използват чуждо име или чужд адрес при етикетиране на вина или лозаро-винарски напитки, посочва се още в новия закон.

Глобата за използване на чужда търговска марка или неистинно означение на производителя, видя или сорта на гроздето, от което е произведено виното, ще стига до 100 хил. лв, налагат още законовите промени.  

Новият закон адаптира промените в европейското законодателство, приети за последните седем години.

В него се въвеждат по-строги правила при контрола и продажбите на наливно вино, като се увеличават и санкциите при разкрити нарушения. Ограниченията имат и за цел да свият максимално производството на фалшив алкохол, както и на напитки с неясен произход, сорт, технология и методи на съхранение.

 

 

 

 

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още