IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евросредствата след 2014 г. се насочват към нисковъглеродната икономика

Работна група с участието на социални и екологични граждански организации ще участват в разработването на новата оперативна програма за регионално развитие

10:57 | 30.05.12 г.
Евросредствата след 2014 г. се насочват към нисковъглеродната икономика

Преминаването към нисковъглеродни производства във всички сфери на икономиката ще бъде основният приоритет при изработването на приоритетите за еврофинансирането по оперативната програма „Регионално развитие“ в следващия програмен период от 2014 до 2020 г.

Това съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) по повод отправената покана към неправителствените организации да се включат в работната група, която трябва да набележи основните сектори за финансиране по оперативната програма след 2014 г.

Ако досега средствата от еврофондовете се използваха основно за изграждане на пътища и за подобряване на градската среда, то през следващите години програмата за регионално развитие ще подпомага основно мерки за опазване на околната среда, за превенция на риска при климатичните промени и за адаптация към тези промени.

Евросредствата ще се използват още за насърчаване на инвестициите в транспорта, който не замърсява околната среда, както и за премахване на участъците от ключовите мрежови инфраструктури, които нямат достатъчен капацитет за използване.

Оперативната програма ще заложи и на финансиране в образованието, насърчаване на социалното включване за подобряване на градската среда, както и за борбата с бедността.

Всички екологични и социални организации, както и неправителствените структури, които работят в областта на икономическото и регионално развитие, образованието, науката и културата могат да участват в разработването на новата оперативна програма, се посочва в поканата на регионалното министерство.

Писмените заявления по образец се приемат до 12 юни в сградата на министерството. Образците на документите могат да се намерят на интернет страницата на МРРБ http://www.eufunds.bg/bg/pubs/1769.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още