IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа няма единна политика за опазване на децата бежанци, сочи доклад

Между страните членки няма достатъчно добра координация по тези въпроси, а децата не знаят как да търсят помощ и убежище

20:41 | 21.12.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Децата, които бягат към Европа от разкъсвани от война райони, но идват без родителите си, нямат ясен път за бягство от злоупотребите и експлоатацията от възрастни, тъй като няма единна политика, която да ги защити, посочва европейска агенция, цитирана от Ройтерс.

Конфликтите и бедността в Близкия изток и Африка принудиха около 1,4 млн. души да се насочат към Европа, което доведе до най-голямата мигрантска криза в региона от Втората световна война насам.

Според УНИЦЕФ близо едно на всеки 200 деца в света е бежанец.

Въпреки че много деца нямат придружители, някои пристигат в Европа с възрастен, който може да е роднина, но злоупотребява с тях, да е контрабандист или трафикант, посочва Моника Гутиерес, която е автор на доклад на Агенцията на Европейския съюз по основните права (FRA).

Гутиерес твърди, че ключовият проблем е липсата на координация между страните членки с градовете, регионите и дори приемните центрове, като създават свои собствени правила за действие в случаи на самотни деца имигранти, които са в риск.

Децата разчитат на трафиканти на хора, а това ги прави податливи на експлоатация и насилие, включително изнасилвания, принудителен труд, побой и дори се стига до смъртни случаи, посочват от УНИЦЕФ.

Но много деца, които пристигат в ЕС, не са информирани за правата си, не знаят как да търсят убежище или как да докладват за случаи на злоупотреби, допълва Гутиерес.

“Не е обичайна практика децата, жертва на трафик, да търсят помощ от властите”, коментира експертът в интервю за Thomson Reuters Foundation. По думите ѝ служителите, които работят в центровете за прием, не са обучени правилно как да разпознават признаците на сексуално, домашно насилие и трафик.

В сряда Организацията на обединените нации (ООН) обяви, че трафикът на имигранти достига “ужасяващи размери”, като броят на децата в света, които са жертва на трафик, се е увеличил повече от два пъти до 28% през 2014 г. от 13% през 2004 г.

Гутиерес твърди, че има случаи, в които придружаващи лица предават децата на настойници без генетични тестове и други проверки, които са в интерес на детето.

Детските бракове също са проблем, допълва експертът, тъй като някои страни признават тези съюзи, но други ги разглеждат като незаконни и разделят двойките.

“Но това може да е в полза на двойката. Има случаи с момичета, които се опитват да се самоубият, както и много случаи на депресия - много тежки ситуации”, коментира Гутиерес. Тя твърди, че страните членки трябва да създадат унифицирани правила за действие в подобни случаи с деца в целия регион. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още