IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският съвет и ЕП не постигнаха съгласие за европейския бюджет за 2017 г.

Евродепутатите искат повече пари за работни места и за младежите и отхвърлят всички съкращения, предложени от Съвета

18:33 | 26.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейският съвет не може да приеме всички изменения, които предлага Европейския парламент за бюджета на ЕС за 2017 година, съобщиха от Съвета. Това означава, че от 28 октомври започва триседмичната "помирителна" процедура между институциите.

За Съвета основните предизвикателства пред Бюджет 2017 ще бъдат в няколко сфери. На първо място това е искането на Парламента нивото на ангажиментите да бъде над разходните тавани на Многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2014 - 2020 година. Според Съвета обаче това сериозно ще попречи на способността на общността да реагира при непредвидени нужди.

Парламентът иска и да не се съобрази с идеята, заложена в бюджета за намаляване на служителите в европейските институции с 5% през следващата година. От Съвета обаче посочва, че несъобразяване с това искане ще подкопае доверието в Европейския парламент.

В предложението на Европейската комисия през 2017 година бюджетът на общността беше за ангажименти в размер на 157,6 млрд. евро и плащания за 134,9 млрд. евро. Позицията на Европейския съвет е за намаляване на ангажиментите до 156,38 млрд. евро и на плащанията до 133,79 млрд. евро.

Европейският парламент днес пък поиска увеличаване на ангажиментите до 162,42 млрд. евро, а на плащанията - до малко над 138 млрд. евро.

От институцията посочиха, че са нужни повече средства за работни места и за младежите, както и за стимулиране на икономическия растеж. С гласуване в пленарната зала в Страсбург депутатите отхвърлиха всички съкращения, направени от Съвета в проекта за бюджет на общността.

Резолюцията по бюджета на ЕС за 2017 година беше одобрена с 446 гласа „за“, 184 „против" и  60 „въздържали се“.
ЕС е изправен пред безпрецедентен брой различни предизвикателства. Ако сериозно искаме да се справим с тях, ни трябва добре финансиран бюджет на ЕС, заявиха от общността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още