IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейския съвет одобри позицията си за проекта за бюджет на ЕС за 2017 г.

Бежанската криза и мерките за икономически растеж ще бъдат приоритет за общността

15:41 | 12.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Мерките за справянето с бежанската криза, гарантирането на икономически растеж и разкриването на нови работни места ще бъдат във фокуса на ЕС през 2017 година, става ясно от заявление на Съвета на министрите на ЕС по повод одобрението на проекта за бюджет на общността за следващата година.

Трябва да гарантираме, че ограничените финансови ресурси ще бъдат насочени към най-важните приоритети, отбелязват от Европейския съвет.

Предложението на Съвета е за бюджетни кредити за поети задължения от 156,4 млрд. евро и за плащания в размер на 133,8 млрд. евро. Предложението на Европейската комисия леко се разминава – общо поетите задължения са за 155,6 млрд. евро, а общо плащанията са за 142,9 млрд. евро.

По отношение на средствата за сигурност Съветът приема изцяло предложението на Европейската комисия за увеличение от 4,9% по отношение на поетите задължения (до 4,2 млрд. евро) и от 24,4% по отношение на плащанията – до 3,8 млрд. евро.

Позициите на двете институции съвпадат и по отношение на плащанията по „Глобална Европа“, в които влизат и разходите за бежанците. През 2017 година поетите ангажименти ще бъдат на стойност 9,3 млрд. евро, което е слабо увеличение спрямо 2016 година (9,2 млрд. евро), но плащанията намаляват с 9% до 9,2 млрд. евро.

По отношение на мерките за икономически растеж Съветът предлага увеличаване и на ангажиментите, и на плащанията с почти 9% до съответно 20,7 млрд. евро и 19 млрд. евро. Тук има нищожни разминавания с предложението на ЕК.

Както и през 2016 година най-много средства в бюджета на ЕС, предложен и от двете институции, са отделени именно за интелигентен икономически растеж на общността. В предложението на Съвета на министрите сумата на поетите задължения е 74,3 млрд. евро, а на плащанията – 56,1 млрд. евро. В предложението на Комисията те са съответно 74,6 млрд. евро и 56,6 млрд. евро.

Предстои сега и третата основна институция в ЕС – Европейския парламент, да се произнесе с предложения за Бюджет 2017.  Това трябва да стане до 27 октомври 2016 година. След това ще започнат и консултациите в т.нар. „помирителен комитет“между трите институции, чиято цел е да бъдат изгладени различията във вижданията за финансовата рамка на общността. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още