IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси са в подем след надежди за бъдещето на Гърция

Един от най-големите печеливши днес е гръцкият банков сектор

19:17 | 22.06.15 г. 1
Европейските борси са в подем след надежди за бъдещето на Гърция

Вижда се краят на преговорите на Гърция с кредиторите и до края на седмицата се очаква подписване на споразумение. Това даде силен тласък на търговията на европейските борси, съобщава CNBC.

По-рано днес се проведоха ключови преговори между Атина и кредиторите. Коментарите от последните часове са, че Гърция е спасена.

На фона на това водещият индекс на Атинската фондова борса – Athex, приключи сесията с най-значителния ръст сред останалите фондови пазари на Стария континент – с 9% до 749,17 пункта. Оживлението не подмина и другите водещи европейски индекси.

Паневропейският Stoxx Europe 600 отчете ръст от 2,3% до ниво от 394,29 пункта. Силна подкрепа на индекса оказа търговията на гръцките банки, отбелязва Market Watch. Влияние върху банковите акции оказаха не само положителните новини за постигнатите компромиси, но и новината, че ЕЦБ увеличава ликвидната подкрепа за гръцките банки

Книжата на Alpha Bank поскъпнаха с почти 24% до цена от 0,26 евро за брой. Търговията с акциите на National Bank of Greece се извършваше при цена от 1,06 евро или ръст от малко под 21 на сто. С 21% поскъпнаха и акциите на Pireaus Bank и постигната цена в края на сесията е 0,40 евро за брой.

За германският DAX 30 ръстът в края на търговската сесия достига 3,81% до 11 460,5 пункта. Същото е процентното изменение и за френския индекс САС 40, но стойността му достигна 4 998,61 пункта.

Оптимизмът за решаването на гръцката криза се усети и на Лондонската фондова борса, макар и с по-ограничени ръстове. Водещият индекс FTSE 100 записа увеличение на стойността си с 1,72% до 6 825,67 пункта.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 8 години
Ако европейските борси са в подем, то последната от всички последни причини за това би била някаква надежда откъм Гърция. Но явно в тоя сайт никой не може да мисли за нищо друго, освен за Гърция. С Гърция ставаме, с Гърция лягаме, както и всичко останало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още