IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция е спасена, твърди министърът на икономиката Йоргос Статакис

Новите предложения на Атина са извели преговорите с кредиторите извън продължилия месеци застой

18:28 | 22.06.15 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гръцкият министър на икономиката Йоргос Статакис изрази увереност, че новите предложения на Атина за заздравяване на държавните финанси са извели преговорите с кредиторите от мъртвата точка, съобщава БТА, позовавайки се на информация на BBC.

В интервю за медията Статакис изразява очакване по-късно днес лидерите на еврозоната да разпространят комюнике, според което вече има основа за официално споразумение с Атина за приключване на текущата помощна програма и деблокиране на жизнено важния транш от 7,2 млрд. евро.

Според министъра все пак през идните дни ще бъде необходима работа на техническо равнище за официално завършване на споразумението. По думите му може да се очаква, че Гърция ще успее да направи дължимото плащане от 1,5 млрд. евро към Международния валутен фонд на 30 юни и по този начин да избегне дефолта.

Статакис даде подробности по предложението, отправено от Атина към институциите. То включва нов корпоративен данък, нов данък за богатите, повишаване на ДДС за определени стоки. Все пак правителството на Алексис Ципрас е успяло да не преминава "червената си линия" - не се предвиждат нови намаления на пенсиите и заплатите в държавния сектор, няма да се увеличава и ДДС за електроенергията.

Правителството също така се е съгласило бюджетната цел да бъде първичен излишък от 1 на сто през 2015 г., 2 на сто през 2016 г. и 3 на сто през 2017 г.

Въпреки упоритото настояване на управляващата СИРИЗА няма да има споразумение с кредиторите за намаляване на дълговото бреме. Все пак по думите на Статакис в комюникето ще бъде посочено, че този въпрос остава на дневен ред за идните месеци.

Министърът е уверен, че Ципрас е направил достатъчно, за да предотврати Европейската централна банка (ЕЦБ) да спре спешната помощ за гръцката банкова система.

Правителството също така ще може да върне колективното договаряне от страна на синдикатите, което е от голямо значение за СИРИЗА, посочва Статакис.

Още по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 8 rate down comment 2
Nikola666
преди 8 години
ексиндийският дипломат и политически анализатор Мелкулангара Бхадракумар"тоз да не е от Магаданския университет?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 9
STRAHO
преди 8 години
"САЩ повече не могат да запазят самообладание като гледат как Русия провежда политика на стратегическо оспорване на американската хегемония. Независимостта на Москва на международната арена не само възпрепятства реализацията на регионалните стратегии на Вашингтон, но и дава лош пример на другите страни, стремящи се към реализация на суверенна политика отбелязва ексиндийският дипломат и политически анализатор Мелкулангара Бхадракумар"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
Nikola666
преди 8 години
Тази новина е от сутринта и е предимно от изказвания на гърците. Ето малко по-нова информация:Greece Offers New Debt Plan, but Creditors Want Time to Study ItIn the latest proposal, the Greek government offered a concession around pensions, a major sticking point in negotiations. Athens is aiming to find pension savings of around 1.4 percent of gross domestic product by the end of 2016, exceeding creditors demands. To do so, the government is aiming to increase employer and worker contributions as opposed to cutting pensions outright, according to a person with knowledge of the Greek proposal.The meeting of Eurogroup finance ministers was brief. After about two hours, Alexander Stubb, the Finnish finance minister, indicated that the session had broken up but that efforts to get a deal would go on.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 25 rate down comment 8
STRAHO
преди 8 години
Румънците са с американците защото имат интереси в Молдова. За Поляцие които имат интереси в Украйна че и в Беларус също е обяснима позициата им спрамо Русия. Балтийските държави се страхуват от руските малцинства които след накое и друго десетилетие може и мнозинства да станат. Само ние се подарихме на американците , БЕЗ АБСОЛЮТНО никакви интереси от подобно развитие на политиката по отношение на Русия! Каква е логиката? Логиката е че има хора от "елита" на държавата ни които са лично облагодетелствани вероятно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 22 rate down comment 8
STRAHO
преди 8 години
Едно поглеждане към Русия от наша страна и американските "марици" ще почнат да продават тока си на цена под себестойност чче и безплатен реактор ще получим в бонус! :))))))) Ама се иска кураж! Не е за мазни ***, чиято цел е само да си напълнят собствените банкови сметки, тази работа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 4
SS-23
преди 8 години
Истинското заглавие, ако има нещо вярно в това, е: Гърция е в *** повече от всякога, но ще държи здраво 'спасителя' за ръката, докато и той се набълбука с фекалии, та в предсмъртния си миг да е щастлива, че не е сама в септичната яма.---Абсолютно съгласен!Нов кредит, покриващ лихвата по стар и добавящ още главница - е пореден винт от "сприлата на смъртта"."Изчиствай, отписвай и пий вода!" - това е практичното и най-вече - реалистично решение! Всичко друго е просто - утопия! Един затъващ и "умиращ" длъжник би създал повече проблеми и разходи, отколкото да се откажеш от нереалните си претенции към него, и той да стъпи на крака и да започне начисто!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 11
STRAHO
преди 8 години
Шапка им свалям на гърците! Имат ЕЛИТ който знае как да отстоява интересите на страната! Имат го и търците че даже и Румънците! Само ние сме с колониална администрация! Ето така се прави когато два титана се борят. Само ако са минимум два титаните е възможно това. Ако титана беше само един САЩ Гърция си е обречена. Ние обаче /в лицето на първобитните фоби / доброволно изхвърлихме капитала който имахме в отношенията си с Русия без по никакъв начин да извлечем изгода от международната ситуация. То не бяха поклони на президенти не бе близане и плюнчене! Затова, такива като гърците и турците ще ги уважават, а към такива като нас ще поглеждат с пренебрежение и презрение! .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 3
raul_castro
преди 8 години
'Гърция е спасена' - типичен пропаганден вой на лъжливи и долни манипулатори-сталинисти. Гърция не може и няма как да бъде спасена без очистителен фалит. Истинското заглавие, ако има нещо вярно в това, е: Гърция е в *** повече от всякога, но ще държи здраво 'спасителя' за ръката, докато и той се набълбука с фекалии, та в предсмъртния си миг да е щастлива, че не е сама в септичната яма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 2
nobel
преди 8 години
Eхаа, ама спасиха ли я вече Гърция? Свирете фанфари, гърмете ракети и дайте по-наблизо шампанското. Значи вече победихме и всички проблеми са зад нас. Еваларката. Изобщо не вярвах, че ще е чак толкова лесно. Е, ако трябва да съм напълно откровен все още не вярвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 8
raul_castro
преди 8 години
*** пари нямат нищо общо с либерализма. *** пари са плод на *** кратуни-левичари и техния идеолог Кейнс, който създаде най-голямото зло - скрития марксизъм на фиатните валути. А Гърция не се е разминала с банкрута, тъкмо напротив. Ако политиците и в Германия са подвластни на конюнктурата да спасят днешния ден за сметка на утрешния, то смъртта на Еврозоната е по-сигурна от всякога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още