IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси се насочват към най-лошия си месец от 4 години

Германският и френският индекс стартират сесията с понижение от близо 1%

12:44 | 31.08.15 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акциите на европейските борси отчитат спад в понеделник, като германският индекс DAX и френският CAC са напът да отбележат най-лошия си месец от четири години насам заради потъващите китайски борси и перспективите за повишаване на лихвените проценти в САЩ през септември, съобщава New York Times.

При отварянето на борсата германският DAX стартира надолу с 0,9%, а френският САС – с 0,8%. Общоевропейският индекс STOXX 50 също започна с понижение от 1%. Лондонската борса е затворена заради дълъг уикенд в страната.

До момента и трите индекса отчитат спад от около 9% за август.

„Сътресенията на пазара ще продължат и в близко бъдеще. Китай е катализаторът, но истинската причина за разпродаването се крие в опасенията около първото повишаване на лихвените проценти в САЩ, казва Коен Де Люс, старши икономист в КВС в Брюксел. „Основната тенденция все още е възходяща, но времето за правене на лесни пари на фондовите пазари приключи“.

Федералният резерв в петък остави възможността за повишаване на лихвените проценти през септември отворена, въпреки че някои от представителите му заявиха, че продължителните сътресения на пазара може да отложат първото затягане на политиката от десетилетие насам.

Междувременно акциите на италианската енергийна компания ENI поскъпнаха с над 4%, след като компанията заяви, че е открила потенциално едно от най-големите полета с природен газ край египетските брегове, съобщава CNBC.

След възхода си през миналата седмица цените на петрола сорт Брент и WTI отново тръгнаха надолу.

В резултат на това няколко енергийни и петролни компании излязоха на червено. Акциите на германската компания RWE поевтиняха с над 2%, а тези на E.ON с 1,6%. Total и Repsol също се търгуват на отрицателна територия.

Междувременно Maersk Oil получи одобрениe от британските власти за разработване на най-голямото открито поле с природен газ в Северно море за повече от десет години. Цената на акциите на датската Moller-Maersk се понижиха с около 0,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
има има, само кат погледнеш графиката и ше скиваш, че има мегдан за пързалка ..... :)) A месеца ше завърши с грозен червен candle нещо като "hanging man" дано да го добутат ошш малко, че да си затворим дългите после да се опраат .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
Императорът
преди 8 години
Вече я перна - няма ного накъде повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Jorkata
преди 8 години
Вълната от Китай сега ще перне и Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още