IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските лидери продължават да гравитират около Тимерманс за председател на ЕК

Срещата на върха от неделя завърши без резултат, но изглежда страните членки са все по-близо до кандидатурата на социалдемократа

08:47 | 01.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Срещата на върха на европейските лидери, на която трябваше да бъдат обсъдени възможните кандидати за поста председател на Европейската комисия, завърши без постигането на какъвто и да е било напредък. Въпреки надеждите, че в неделя страните членки ще успеят да се обединят около кандидат, това така и не стана. 

Желанието да бъде издигната кандидатурата на холандския социалист Франс Тимерманс, за което още през уикенда даде сигнал германският канцлер Ангела Меркел, не можа да се осъществи заради недоволството от страна на нейни колеги от дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП).

Липсата на единство между лидерите накара председателя на Европейския съвет Доналд Туск да прекъсне временно срещата и да проведе отделни срещи с всеки един от държавните ръководители в търсене на компромис. В крайна сметка бе взето решение срещата да продължи и в понеделник.

В разговора си с Туск българският премиер Бойко Борисов е заявил, че до вчера решението на Европейската народна партия е било ЕК да бъде оглавена от Манфред Вебер. По неговите думи, цитиран от БТА, Вебер има повече тежест в Европейския парламент и затова се очертава компромис Тимерманс да поеме ЕК.

Той добави, че след разговорите си с държавните и правителствените ръководители на Германия, Франция, Холандия, Испания, се е очертало виждането, че е по-добре да не се проявява инат в сложните преговори за разпределението на висшите постове в ЕС.

Това е и преобладаващото послание от продължилите до късно през нощта разговори между европейските лидери, които въпреки липсата на единство изглежда се намират все по-близо до т. нар. „кандидат от Осака“ – Франс Тимерманс. Все още продължава да има опозиция, но тя изглежда преодолима, посочва Bloomberg.

Друг фактор, който застрашава избора на еврокомисаря, е и това, че мнозинството му в Европейския парламент ще бъде минимално и е възможно да пропадне, ако някои от дясноцентристите все пак решат да не го подкрепят. Надеждите са, че това няма да стане, тъй като Ангела Меркел – един от най-влиятелните лидери в политическото семейство на ЕНП, вече намекна, че е склонна да подкрепи неговата кандидатура.

Един от по-непримиримите противници на Тимерманс е унгарският премиер Виктор Орбан, който определи като историческа грешка плана на председателя на Европейския съвет Доналд Туск да предложи социалдемократа Франс Тимерманс начело на Европейската комисия.

В писмо, адресирано до лидера на Европейската народна партия Жозеф Дол, което бе публикувано в Twitter, Орбан се възмущава от евентуалната номинация на Тимерманс начело на ЕК. Този сценарий ще даде ключов пост на една политическа формация, класирала се на второ място на евровота, посочва още БТА. Партията Фидес на Орбан е член на ЕНП, която се класира на първо място на евровота през май.

Според Орбан е унизително партията, класирала се начело на евроизборите, да остави ключовия пост, за който се е борила, на друг, който е в по-лоша позиция. 

Унгария е от страните, които са най-враждебно настроени към номинацията на Тимерманс, заедно с останалите страни от Вишеградската група, плюс Италия. Тимерманс, който е фигура номер две в ЕК сега, поде процедурите за нарушение на правилата на правовата държава срещу Унгария и Полша, припомня Франс прес.

Според приближени на Манфред Вебер, кандидата на ЕНП за поста на председател на ЕК, той се е отказал от него при условие да бъде избран в сряда начело на Европейския парламент, което налага подкрепа за него от страна на социалистите и центристите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още