IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция ще поиска спиране на преговорите за ТПТИ

Френският министър на търговията настоява разговорите по споразумението да започнат отново, положени на нова основа

10:34 | 30.08.16 г. 5
<p>
	Протестиращи срещу ТПТИ в Хановер. Снимка <em>архив Ройтерс</em></p>

Протестиращи срещу ТПТИ в Хановер. Снимка архив Ройтерс

Франция ще поиска Европейската комисия да прекрати преговорите по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ, TTIP), съобщи министърът на търговията в страната Матиас Фекл в интервю за местно радио, предаде Ройтерс.

Малко по-късно министърът съобщи за това намерение и в официалния си профил в Twitter. 

Фекл ще направи предложението за край на преговорите по време на Съвета на министрите на търговията на ЕС, насрочено за края на септември.

Френският министър не е против сключването на споразумение за свободна търговия изобщо, но преговорите трябва да започнат отново, положени на нова, по-добра база.

Темата за преговорите около ТПТИ беше повдигната от германския вицеканцлер и министър на икономиката Зигмар Габриел. В интервю той обясни, че преговорите по споразумението са се провалили.

Вчера от Европейската комисия обаче бяха категорични, че всички държави в ЕС са дали своя категоричен мандат на председателя Жан-Клод Юнкер разговорите да продължат. Амбицията на Брюксел е споразумението да бъде сключено до края на годината.

ТПТИ повдига много въпросителни, макар и окончателният му вариант още да не е готов. Противниците на споразумението смятат, че то ще е в ущърб на Европа и ще постави под заплаха стандартите за качество, безопасност и защита на личните данни в ЕС.

Франция се опасява, че ТПТИ ще навреди на селското стопанство и културната идентичност на страни от общността. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
dido7484
преди 7 години
Нещо което се крие повече от 2 години от хората не е на добре.Нищо добро няма в този договор освен да обслужи интереса на корпорациите,които само това чакат.И с това ГМО станаха банални вече,а до колкото съм чел тук там има условие за повечето продукти и меса да бъдат с ГМО лошо .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
SSIW
преди 7 години
Франсетата големи особняци ще излезнат. Аз изобщо не мога да ги разбера, какво чак толкова ги плаши перспективата , че народа им щял да си загуби поминъка и културната идентичност , няма ли и по-висши ценности на тази земя, за които се изискват жертви?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
0pk
преди 7 години
Хах и аз това си помислих като прочетох заглавието - "Скоро не са правили масови атентати у френско". Еи му маата накъде отива световния ред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още