IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" увеличава износа за Европа с 20% от началото на годината

Заявките за България се изпълняват навреме и в размера, която са направени, каза председателят на енергийният регулатор Иван Иванов

12:54 | 24.01.17 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

В първите седмици на 2017 година "Газпром" увеличава износа на природен газ за Европа с 20%, съобщи председателят на Съвета на директорите на компанията Виктор Зубков, цитиран от ТАСС.

Необичайно ниските температури, които за продължителен период обхванаха континента, са причината за високото потребление. На 11 януари "Газпром" съобщи за рекордни доставки за европейските си клиенти - в размер на 624 млн. куб. метра газ.

От "Газпром" обаче се притесняват за обемите в украинските газохранилища. По данни на руската компания в тях има 10,5 млрд. куб. метра природен газ, което е с 1,2 млрд. куб. метра по-малко от средното за този сезон. 

Заявките за България се изпълняват навреме и в размера, в който са направени, гарантира пред журналисти и председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Той посочи, че няма притеснения ще стигне ли газът в газохранилището "Чирен" за зимния сезон, който се оказа по-студен от очакваното.

През 2016 година "Газпром" записа рекорден износ на природен газ към Европа. Увеличението е в рамките на 12,5% до 179,3 млрд. куб. метра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още