IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: Английският език губи влиянието си в Европа

Председателят на ЕК направи това заявление на конференция в Италия

19:59 | 05.05.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на Европейската Комисия Жан-Клод Юнкер още повече рискува репутацията си във Великобритания, след като коментира значимостта на английския език, предава Bloomberg.

„Колебая се дали да се изразявам на английски или френски, но взех решение да говоря на френски, тъй като английският бавно, но сигурно губи влиянието си в Европа“, заяви Юнкер на конференция във Флоренция в петък.

Срещата се проведе на фона на подготовката на Европейския съюз за започване на преговорите за излизане на Великобритания от блока, които ще стартират след предсрочните избори в страна на 8 юни. Мей обвини „някои служители в Брюксел“ в опит да се намесят в изборите в страната, след като коментари, направени от представители на ЕС, включително Юнкер, по време на вечеря, организирана от Мей, са изтекли в немски вестник.

„Въпреки успехите и икономическото развитие Великобритания взе решението да напусне ЕС, което е трагедия. Те изоставят общия пазар, а тази промяна ще се усеща в продължение на следващите няколко години“, коментира Юнкер на срещата в Италия.

Английският език бавно замени френския в ролята на официален език за комуникация в европейските институции след 2004 г., когато в ЕС бяха приети държави от Източна Европа. Английският е официален език в Ирландия и Малта, което означава, че ще бъде използван и след като Великобритания престане да бъде членка на ЕС през 2019 г. Юнкер, който говори свободно френски, немски и люксембургски, все пак с шеговит тон, че френският ще се използва повече след Brexit.

Юнкер обоснова избора си по-широко използвания език да е френският, визирайки президентските избори във Франция, които ще се проведат тази неделя. „Бих искал те да разберат какво казвам“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 5
brababara
преди 6 години
За щастие Льо Пен няма шанс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
Предизборното заиграване на Юнкер с Франция показва пълната му безпомощност и безхаберие...Ако Льо Пен стане президент , дъртия пиянка ше стяга куфарите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още