IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изоставащата икономика в бившата ГДР създава опасност от радикализиране

БВП на човек от населението в Източна Германия остава по-малък спрямо Запада с 27%, безработицата е по-висока, а хората все още получават по-ниски заплати

18:48 | 06.09.17 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Близо 27 години след обединението на Източна и Западна Германия икономиката в бившия комунистически Изток все още изостава спрямо западните германски провинции, съобщи правителството, цитирано от Ройтерс.

Берлин предупреди за опасността от социални разделения и от радикализиране на онези, които се чувстват "изоставени".

Рекордно високата заетост, увеличената сигурност на работното място и нарастването на реалните заплати засилват подкрепяния от потреблението икономически растеж на Германия, което се очаква да помогне на канцлера Ангела Меркел да спечели четвърти мандат начело на правителството на общите избори на 24 септември.

В годишния доклад на правителството за състоянието на германското единство е посочено, че въпреки значителното нарастване на удовлетворението от живота на изток през последните 10 години, разликата в развитието на икономиката на изток и на запад намалява с по-бавен темп.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на човек от населението в Източна Германия все още е по-малък спрямо Запада с 27 процента, безработицата миналата година е била 8,5 на сто спрямо средното равнище в страната от 5,7 процента, а хората продължават да получават по-ниски заплати.

Намаляването на населението и липсата на големи работодатели подкопава икономическите перспективи и в много области в Източна Германия много основни услуги са застрашени, се казва в доклада. В тези по-слаби региони, където много хора могат да се почувстват изоставени, социалните разделения могат да доведат до радикално поведение, предупреждава правителството.

Подкрепата за антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия" е особено силна на изток, където публично се обявява против прекомерния приток на бежанци в страната, които да източват ресурсите и да отнемат работата на германците.

В доклада е посочено, че глобализацията и демографските промени могат да засилят разделението между богатите и бедните региони, и че в страната регионалните разлики между разрастващите се и обедняващите области са по-големи, отколкото във Великобритания и Франция.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 11 rate down comment 2
Grosss
преди 6 години
Навсякъде в Източна Европа положението е едно и също ,смазан местенбизнес,застаряващо население,емиграция .Опитите да излязат от тази ситуацияведнага се посреща на нож от западът.Първо Унгария,сега Полша утре Чехия и България ще бъдат обвинени в някакви грехове.За някой хляба е бял и гоима ,но бившият соц. лагер да си гледа работата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 6
fri
преди 6 години
а където мине фашизма какво никне?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 8
majnata
преди 6 години
Мдааа . еврокомунизмът наистина ше опустоши Европата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 12
melon
преди 6 години
Където мине комунизма трева не никне...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 8
studioaa
преди 6 години
Радикализация в статията значи, че населението на на бившата ГДР е настроено твърдо срещу имиграцията на мюсюлмани търсачи на убежище от Африка и Близкия Изток. И населението в ГДР може да даде голяма инерция на AFD и да отслаби разко мюсюлман-демократическия съюс мдс(бившото хдс) на меркел. На никого не му пука как живеят хората в бившата ГДР, а има страх от това какво те ще изберат на предстоящите избори. Водът на гражданите на ГДР може да срине европейския съюз, нещо отлично като перспектива...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 8
fri
преди 6 години
Източногерманците са от Източния блок...така ги третира "великата" самозабравила се Германия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
cido
преди 6 години
Ака при тях има опастност от радикализация, то при нас какво става.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
stefanstefanov
преди 6 години
Хиляди,което е равно на никога...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 2
nobel
преди 6 години
Интересно. Източните германци три десетилетия след като рухна Берлинската стена все още не успяват да се интегрират напълно. Колко ли години ще бъдат необходими на тези, които в момента пристигат в Германия, не знаят немски и половината от тях са неграмотни дори на родният си език.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още