IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как бежанците, които не получават убежище в Германия, често не си отиват?

Мнозина, които са получили отказ, търсят начини да останат - по медицински причини или поради факта, че родните им страни не ги приемат обратно

10:06 | 30.07.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Германия е отхвърлила повече от 3000 молби за убежище на имигранти от Афганистан през първата половина на тази година. Броят на афганистанците, депортирани в същия период, е 129.

Серията от атаки от хора, търсещи убежище в Германия, подчерта последиците от масовото навлизане на имигранти и предизвикателството да се накарат хората, за които се смята, че не се нуждаят от защита, всъщност да си тръгнат, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Правителството търси начини да ускори излизането на хиляди хора, чиито желания да получат убежище не са били удовлетворени, като дори поиска помощ от консултантската компания McKinsey & Co.

“Лице, търсещо убежище, което е получило отказ, трябва да напусне - или доброволно, или принудително”, коментира депутатът Буркард Лишка.”В противен случай можете да изхвърлите нашата система за предоставяне на убежище в кошчето”.

Властите, отговарящи за сигурността, са възложили на McKinsey да направи проучване, което анализа “цялата верига на усилията за репатриране”, обяви германският канцлер Ангела Меркел.

“Вече постигнахме някои неща”, обяви тя в четвъртък. “Но не толкова, колкото се надявахме”.

Към края на май повече от 220 хил. чужденци бяха получили заповед да напуснат страната, въпреки че мнозина получават временна отсрочка. През същия период 11 300 души са депортирани, а други 25 хил. са си тръгнали доброволно.

“Това е много повече от отчетеното през последните години”, обяви министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер, посочвайки бройката на заминаващите си. “Но предвид колко голям е проблемът, броят все още е твърде малък”.

От всичките 283 хил. души, чиито молби за убежище са разгледани през първата половина на тази година, Германия е предложила някаква форма на защита на 62% - 0,4% от албанците, 45% от афганистанците и 98% от сирийците.

Но множеството препятствия пред депортирането позволяват на имигрантите да останат в продължение на месеци и дори години след като молбата им за убежище е била отхвърлена. Властите често трябва да преговарят със страните, от които произхождат въпросните хора, тъй като в много случаи имигрантите пристигат без документи за самоличност, което изисква родната им страна да ги разпознае като свои граждани и да ги пусне обратно.

Дори хората от Балканите и онези, които биха могли законно да бъдат изпратени обратно в друга държава от Европейския съюз, често успяват да противодействат на този процес, по здравословни причини например.

Такъв е случаят с Мохамед Далил, 27-годишният сирийски атентатор самоубиец, който рани 15 души в баварския град Ансбах миналата неделя.

Последна актуализация: 23:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Ако си нямаш проблем създай си , разреши го и го отчети като успех !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още