IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комисията "Юнкер" може да започне работа със закъснение

Забавянето идва от оттеглянето на кандидата на Словения - Аленка Братушек, която се провали на изслушването пред Европейския парламент

17:15 | 15.10.14 г.
Комисията "Юнкер" може да започне работа със закъснение

Новата Европейска комисия (ЕК) с председател Жан-Клод Юнкер може да започне работа по-късно от очакваното, стана ясно по време на традиционния обеден брифинг в Брюксел. „Не мога да кажа със сигурност, че Комисията ще започне работа на 1 ноември към този момент“, коментира говорителят на ЕК Маргаритис Шинас.

Забавянето идва от оттеглянето на кандидата на Словения – Аленка Братушек, която претърпя фиаско на изслушването в комисията по енергетика към Европейския парламент.

Братушек ще бъде заместена от вицепремиера на Словения Виолета Шулц, която късно снощи е имала интервю с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Шинас нито отрече, нито потвърди слуховете, че Виолета Булц ще поеме друг ресор, като сред спряганите е "Транспорт", а не първоначално предвидения - "Енергетика". 

Процедурата след отказа на Братушек предвижда Юнкер официално да уведоми Европейския парламент за промяната на състава на Комисията, а след това и Съветът на ЕС да се произнесе в писмена процедура относно новия списък с имената на комисарите, коментира още говорителят на ЕК.

Едва след това председателят ще оповести и с кой ресор ще бъде новата номинация на Словения. "След това топката е в полето на ЕП, защото той трябва да насрочи дата на новото изслушване“, допълни Шинас. 

Именно заради подозренията, че ще има рокади в предварително обявените постове се появиха и опасенията, че Комисията „Юнкер“ няма да започне работа от 1 ноември, както е предвидено.

По график съставът на новата Комисия трябва да бъде гласуван анблок на 22 октомври по време на пленарното заседание на ЕП. Промените в ресорите обаче трябва да бъдат най-много три, за да може да бъдат спазени предварителните планове.

Жан-Клод Юнкер е описал Виолета Булц след срещата си с нея като „пряма, добре подготвена и с впечатляващи умения да учи бързо“, обясни още Шинас. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още