IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компромисът за бюджета на ЕС се провали

Ако не се стигне до решение до началото на 2015 г., ЕС ще трябва да ограничи разходите си до сегашния бюджет

09:33 | 18.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Компромисът за бюджета на ЕС се провали

Представителите на страните от ЕС и Европейският парламент не успяха да постигнат своевременно споразумение за бюджета на ЕС за следващата година, съобщи Европейският парламент след около седем часа преговори в Брюксел. Крайният срок за постигане на споразумение изтече в полунощ в понеделник вечерта, припомня DPA.

Сега Европейската комисия трябва да представи нов проектобюджет, по който ще започнат нови преговори. Tой трябва да бъде гласуван на пленарно заседание в ЕП на 17 декември. През юни ведомството предложи разходите да бъдат повишени с почти 5% до 142 млрд. евро. 

Още миналия петък се провали една среща за обсъждането на бюджета. Депутатите призовават за значително повече пари от бюджета, отколкото страните са готови да предоставят. Позициите са разделени от около 6 млрд. евро. За 2015 година Европейският парламент настоява за бюджет от 146,4 милиарда евро, или с 8 процента повече, отколкото през тази година. Правителствата обаче настояват разходите да възлизат на 140 млрд. евро, което е увеличение от 3,3% спрямо тази година. Спорни са и допълнителните 4,7 млрд. евро за тази година, с които да се платят неплатени сметки.

Ако не бъде постигнат компромис до началото на 2015 г., ЕС ще трябва да ограничи разходите си до една дванадесета от сегашния бюджет на месец, докато не се постигне споразумение.

Германия е най-големият нетен платец на бюджета, като предоставя около 20% от общата сума. Най-голямата част от парите отиват за субсидии за земеделските производители и за подпомагане на сравнително бедните региони в страните от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още