IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредиторите и Атина в опит да излязат от патовата ситуация

Сянката на Grexit отново се появи над Гърция, а докладът на МВФ не може да намали напрежението

13:29 | 10.02.17 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Алексис Ципрас (вдясно) и финансовият министър Евклид Цакалотос в гръцкия парламент. Снимка:<em> Архив, Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас (вдясно) и финансовият министър Евклид Цакалотос в гръцкия парламент. Снимка: Архив, Ройтерс

Кредиторите на Гърция са подготвили компромисно споразумение, с което да се излезе от патовата ситуация, в която изпаднаха преговорите по втория преглед на спасителната програма. Това съобщава гръцкото издание „Катимерини“, позовавайки се на свои източници.

Идеите ще бъдат представени на гръцкия финансов министър Евклид Цакалотос по време на среща в Брюксел по-късно днес.

Според изданието подготвени са фискални мерки на стойност около 2% от брутния вътрешен продукт на страната.
Исканията на кредиторите за допълнителни икономии и критиките за липсата на ясен план за следващите стъпки на правителството поставиха отпечатъка на несигурността в ситуацията с гръцкия дълг.

Появиха се и спекулации, че Гърция всъщност се кани да намалява данъците в страната. Тези опасения обаче бяха отхвърлени категорично от икономическия министър Димитрис Пападимитриу.

Но в същото време в Атина не смятат да прилагат допълнителни икономии, извън вече подписаните през лятото на 2015 година. Все пак в редиците на СИРИЗА вече се прокрадват някои компромисни варианти. Гърция може да впише исканите допълнителни икономии като част от автоматичната конвергетна програма, която ще се активира, ако страната не изпълни заложените фискални цели.

Това е по-добър вариант, отколкото сега да се увеличава несигурността за Гърция. В резултат от неясното бъдеще на преговорите от банките са изтеглени 1,5 млрд. евро само през януари. Това отразява притесненията на гърците за банкова ваканция, ограничила достъпа до средствата им през лятото на 2015 година.

Докладът на Международния валутен фонд (МВФ) също не допринесе за намаляване на напрежението. Институцията отбеляза постигнатите реформи, но очаква още икономии – намаляване на пенсиите, както и премахването на данъчните облекчения за групи физически лица.

В същото време Фондът настоява, че очакваните от европейските кредитори фискални цели са неизпълними, а дългът на Гърция се нуждае от „орязване“, за да бъде устойчиво управляван.

А това доведе и до нови притеснения за бъдещето на спасителната програма. Редица кредитори вече коментираха, че без МВФ не биха участвали отново в програма за Гърция. Германският финансов министър Волфганг Шойбле пък посочи, че за да има опрощаване на дългове, Атина трябва да напусне еврозоната.

Премиерът Алексис Ципрас подписа третата спасителна програма именно под сериозния натиск от Grexit, особено на фона на силната подкрепа на гърците към еврото. Днес обаче голяма част от хората в страната се питат дали напускането на валутния съюз ще бъде по-лошо от ситуацията, в която се намират в момента, пишат още гръцки медии. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
А за всички дето си мислят и продължават да твърдят, че е имало някакво опрощаване на дълговете на Гърция нека да потърсят официална информация за това и да я проучат.Това което се представя като "опрощаване" все още е само разсрочване и някакво намаление на лихвата. И въпреки всичко това към днешен ден лихвата, която гръцката държава плаща по дълговите си книжа е 10% !!!!!.10 процента лихва върху дълг от почти 350 милиарда евро към днешна дата.Погледнете например тук -> ...nationaldebtclocks.org/debtclock/greeceАко са им опростили 100 милиарда, както някои твърдят, да не би дълговете им преди опрощаването да са били 400 милиарда?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Това за подстрижка и опрощаване беше идея, която не се осъществи, защото едни други по-важни европейски данъкоплатци щяха да се саморазправят с политическата си класа.Дефакто до ден днешен нищо не им е опростено на гърците, освен някаква част от лихвите. И при тази игра на взаимни лъжи вече така се оплетоха, че не знам дали има толкова голяма друга лъжа, с която да оправят цялата тази каша. Едните не опрощават, другите не щат да изплащат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 5
igigov
преди 7 години
имаше опрощаване и още как /виж. спасителен план 1 и 2/, след което наливане на нови млрд. за погасяване на стари, но сега вече с безлихвени периоди от по 30г., мн. по ниски лихви и тем подобни хватки, само и само да да не признаят очевидното - гръция е фалирала и същевременно и се е усладил този начин на живот на кредит, с по - високи заплати, пенсии и тн. Та затова общата картинка се запазва -300 млрд. изядени и изтанцувани на сиртаки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 6
bgMan
преди 7 години
Там е работата че досега нищо не им е отписано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 7 години
Досега са им отписани около 100 милиарда долара. Колко още трябва да се отпишат, за да им се получат нещата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 7 години
Сега е ред да започнат и да си ги прибират ... нали знаеш, че данъкоплатеца виси 80 милиарда на гърцкото правителство - там скатавката е национален спорт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 7 години
Да бе не е виновна, те сами и давали насила дългове и тя с неохота ги харчила ... да как сега ще е виновна ОХИ на кредиторите! Интересното, е че на локално ниво е същият ши.т гърците масово просрочват ипоткети и кредити към банките си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
А не е ли време просто гърците да започнат да живеят с колкото наистина изкарват и заслужават?Толкова години години фалшифицираха бюджети и отчети, изплащаха пенсии на над 110 000 починали лица. Сега е време да станат като всички обикновени хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
emonik
преди 7 години
В Германия наближават избори . Не знам как ще обяснят на спестовните германци отписване на гръцки дълг . Да не говорим че и други може да поискат .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 1
pecan
преди 7 години
Като им стане ДДС за храните 22 % и пенсиите под 400 евро тогава да се оплакват . Докато българите ходят да им слугуват значи може още да се посвият малко .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още