IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кремъл: Атаката на САЩ е агресия над суверенна държава*

Ударът цели да бъде отвлечено вниманието от многобройните жертви сред мирното население в Ирак, коментира говорителят на Путин Дмитрий Песков

09:09 | 07.04.17 г. 42
<p>
	Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Ракетният удар на САЩ срещу военната база "Шейрат" е агресия срещу суверенна държава. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Президентът Путин смята, че американските удари срещу Сирия са агресия против суверенна държава в нарушение на международното право под фалшив претекст", каза Песков.

Говорителят на Кремъл допълни, че мнението на руския президент е, че атаката цели да бъде отклонено вниманието от многобройните жертви сред мирното население в Ирак .

Атакуваната от САЩ база се използва и от руските военни в Сирия. Властите в САЩ съобщиха, че са съгласували ударите със своите съюзници, а Москва е била уведомена за предстоящата атака.

Рано тази сутрин Вашингтон изстреля 59 крилати ракети "Томахоук" срещу военна база край Хомс. Губернаторът на сирийския град посочи, че има сериозни материални щети в базата. При удара има загинали 6-ма души, съобщават пък световните информационните агенции.

Към момента руското посолство в Дамаск няма данни за пострадали руснаци, пише РИА Новости. 

Очаква се по-късно днес изявление да направи външният министър на Русия Сергей Лавров. 

През следващата седмица е планирано посещение на американския държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън в Москва. Анализатори вече коментираха, че може да има влошаване на отношенията между САЩ и Русия в резултат на този удар в Сирия, пише още The Guardian. 

Навременна и справедлива реакция

Ударът на САЩ среща подкрепата на Израел, Великобритания и Австралия - основните съюзници на САЩ. Рано тази сутрин и вицепремиерът на Турция Нуман Куртулмуш също изрази подкрепата за действията на САЩ и заяви, че се надява, че операцията ще доведе до мир в Сирия. 

Франция беше уведомена за удара, потвърди и френският министър на външните работи Жан-Марк Еро, цитиран от Ройтерс. "Употребата на химически уръжия трябва да бъде наказвана, защото е военно престъпление", каза той и допълни, че Русия и Иран трябва да разберат, че подкрепата на Башар Асад няма смисъл.

В Япония се свиква заседание на Съвето по националната сигурност, допълва още ТАСС. Японският външен министър Фумио Кисида съобщи, че ще внесе резолюция като непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН с искане за решаване на конфликта в Сирия.  

* Информацията е актуализирана към 10 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

28
rate up comment 6 rate down comment 1
Otka4eni reformatori
преди 7 години
2далеч в тила на контролираните от бунтовниците територии, а не го използва на самия фронт, на който се бият със същите и където би имал по голям успех в сраженията.... А както вече на всички е извесрно Асад не разполага с химическо оржие и целия свят го знае с изключение на 10-тинара психодесни откачалки тук. Както казах... време е наистина да започнете да ги пиете тея хапчета............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 6 rate down comment 1
Otka4eni reformatori
преди 7 години
Човек трябва да погледне по задълбочено и по трезво на нещата, като потърси по достоверна информация за да си направи сам изводите колко от всичко е лъжа и колко е истина. А конкретно в този случай обвиняват Асад, че убивал както обикновено населението си. Ами добре де, но от тук трябва да започнем да следваме пътя на логиката. Бомбандирали са склад на Ал-Кайда, защото тези територии са контролирани именно от "умерената" сириска опозиция (групите контролиращи различните територии са много и повечето са свързани с Ал-Кайда или ИДИЛ) и от тук следва логичния въпрос, какво прави химическо оръжие в склад на (както искаш го кажи) Ал-кайда/умерената опозиция/ идил/Ал-шам и т.н? И следва още по логичния въпрос, кой им го е дал и откъде го имат?. Защото се знае, че тези складове не са на Асад, защото няма никаква логика Асад да бомбандира собствените си складове, още повече, че не са на територия контролирана от Сирийската армия.... Ако Асад използва химическо оръжие, защо го
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 2
Otka4eni reformatori
преди 7 години
Психодесните пак са се превъзбудили, както обикновено.Отдавна не бях чел толкова много глупости на едно място.Момчета, пийте си ги тези хапчета, бе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 10 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
Коня и Дюти Фри са братя !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 10 rate down comment 7
ing5rov
преди 7 години
Аз пък смятам че Ким Чен е пратил на Асад отровните газове...нъл тъй катър ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 10 rate down comment 13
Ironhorse
преди 7 години
Обама се въздържа от удари, защото путин направи и невъзможното за да гарантира, че АСАД ще предаде за унищожение всичкото си химическо оръжие.След последната атаката с хим. оръжие от Асад, следва да се каже, кой излъга ?Или Путин е излъгал Обама или Асад е излъгал Путин.Какъвто и да е отговорът, правилно САЩ заеха безкомпромисна позиция.Иначе, всеки диктатор ще може криейки се зад държавен суверенитет, да си избива народа.Ей това го стяга чепика путинчо.Няма суверенитет за диктатори.На ред е Фат Ким.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 10 rate down comment 11
Ironhorse
преди 7 години
ИД е рожба на путин !!!Всички офицери на ИД са от Иракската армия на садам, които са завършили естествено военно дело в Москва.Само забележи, откакто путинчо пое курс срещу Запада, ислямският фундаментализъм и тероръзъм се засили и то срещу ЕС.СССР създаде ислямските терористи, а путин ги наследи.В момента, в който путин падне от власт (а той не само ще падне, но ще бъде и убит, и то от своите) ще секне и ислямският тероризъм.А иначе, скоро и дружбата между фашиста Ердоган и фашиста путин ще се рападне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
Тръмп също имаше нужда да припомни на света за себе си...нали го въртят на шиш и неговите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 4
KPetkov
преди 7 години
Никой така и не успя да докаже, че Асад е използвал химическо оръжие. Не случайно Обама се въздържаше предните няколко пъти да отговори, защото в крайна сметка се оказваше, че "умерената" опозиция е тази, която го е използвала. Самият Тръмп няколко пъти е казвал, че няма да води война в Сирия.Все пак мисля, че тези действия на Тръмп са добре дошли, защото тази война се проточи твърде дълго.Сега поне се надявам на бързо разрешение. Умерената опозиция да бъде умерено отсвирена, Асад да се оттегли в Русия, а за правителство в Сирия да бъде договорено нещо, което ще е сравнителто удобно и на руснаци и на американци. Не знам иранците и евреите как ще се включат, но предстои да видим. Руснаците няма да зарежат Асад в това бъди сигурен. Направят ли го, следващите са те. Няма какво да губят, отдавна се опитват да ги натикат до стената. В Украйна преля чашата и видяхме какво стана. Следващата чаша е Сирия. Чакам да прелее и тя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
Това е синдромът на Дюти Фри. : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още