IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Шулц: Grexit е в интерес на Доналд Тръмп, но не и на Германия

Бавенето на прегледа на спасителната програма за Гърция може да върне финансовата нестабилност в еврозоната, предупреждава Валдис Домбровскис

13:48 | 13.02.17 г. 1
<p>
	Алексис Ципрас (вляво) и Мартин Шулц в разговор преди началото на заседание на Съвета на ЕС в Брюксел. Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас (вляво) и Мартин Шулц в разговор преди началото на заседание на Съвета на ЕС в Брюксел. Снимка: Архив Ройтерс

Малко неочаквано правителството на Алексис Ципрас в Гърция получи германска подкрепа. Кандидатът за канцлер на социалдемократите Мартин Шулц критикува появилите се коментари за излизане на Гърция от еврозоната и посочи, че това заплашва единството на Европа, пише гръцкият в.“Катимерини“.

Бившият председател на Европейския парламент (ЕП) казва в интервю за Die Welt, че интерес от Grexit имат американският президент Доналд Тръмп и френският националист Марин льо Пен, но не и Германия и Европа.

Новите опасения за излизането на Гърция от еврозоната обаче бяха подновени именно от Германия. Сегашният финансов министър Волганг Шойбле коментира, че ако Атина не изпълнява целите или иска опрощаване на дълговете, ще трябва да напусне валутния съюз.

През почивните дни Алексис Ципрас заяви, че Шойбле трябва да спре със своите „хапливи“ забележки към страната и начина на живот на гърците.

Гърция е в процес на тежки преговори с кредиторите ѝ по повод изпълнението на предвиденото в спасителната програма на страната. Институциите отбелязват „съществен“ напредък, но до финално споразумение още не се е стигнало.

Комисарят по въпросите на еврото Валдис Домбровскис също предупреди, че несигурността по отношение на тези разговори може да върне финансовата нестабилност в еврозоната, допълва Ройтерс.

Той припомни, че записаните в програмата реформи имат за цел да върнат конкурентоспособността на гръцката икономика и надеждата за стабилно бъдеще.

Гърция вероятно има само броени дни, за да се разбере с кредиторите си преди серията от избори, които предстоят в Европа. Страната обаче е изправена пред патова ситуация.

От една страна в Европа не са съгласни със заключенията на Международния валутен фонд (МВФ), че целите за Атина са непостижими, а дългът – силно неустойчив. От друга страна обаче европейските институции са категорични, че Фондът трябва да остане в програмата за спасение на Гърция. Няколко страни от еврозоната дори заявиха, че няма да участват в нова програма за страната, ако МВФ напусне настоящата. 

Финансовият министър на Гърция Евклид Цакалотос призова МВФ по-бързо да излезе с категорична позиция, допълва Ana Mpa. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още