IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас поиска германският финансов министър да спре с хапливите думи за Гърция

Ангела Меркел не желае неясноти около Гърция преди изборите в Германия и ще се намеси, очакват в Атина

08:46 | 12.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Алексис Ципрас. Снимка: <em>Архив, Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас. Снимка: Архив, Ройтерс

Остър коментар срещу Международния валутен фонд (МВФ) и германския финансов министър Волфганг Шойбле направи гръцкият премиер Алексис Ципрас по време на среща в управляващата партия СИРИЗА.

"Бих искал да помоля германският канцлер Ангела Меркел да спре хапливите забележки на финансовия министър Шойбле срещу Гърция, както и неговите коментари, че гърците живеят не според възможностите си", каза той, цитиран от Spiegel Online.

Ципрас е категоричен, че и МВФ, и Шойбле си "играят с огъня" и техните позиции са причината за блокирането на преговорите между Атина и кредиторите. "Този, който си играе с варианта еврозона на две скорости, с разделения, си играе с огъня" каза той.

Волганг Шойбле често обвинява Гърция за бавените реформи, отбелязва още Spiegel. Германският финансов министър е убеден, че гърците имат по-висок жизнен стандарт, отколкото могат да си позволят и посочи още, че без още реформи Гърция не може да остане във валутния съюз.

В момента Гърция и нейните кредитори водят преговори за приключването на втория преглед по изпълнението на записаното в спасителната програма.

В петък имаше среща на институциите с финансовия министър на Гърция Евклид Цакалотос. След разговорите нямаше конкретни резултати, но председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум коментира, че е отбелязан значителен напредък. Гръцки медии коментират, че Атина е готова на компромис. Пред своите съпартийци Алексис Ципрас е категоричен, че няма да бъдат приети "нелогични" искания на кредиторите, допълва гръцкият в. "Катимерини".

Междувременно правителствени източници на Ana Mpa коментираха, че германският канцлер Ангела Меркел ще се намеси решително, защото няма да иска да се изправи пред избирателите си през есента с неясноти около Гърция.

Гърция не се нуждае спешно от средства, но през лятото й предстоят плащания по стари задължения в размер на 7,2 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още