IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ одобри нов заем за Гърция, но под условия

Институцията отпуска 1,6 млрд. евро за Атина, но под условия за устойчиво управление на дълга и стриктни реформи

08:14 | 21.07.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) ще предостави нов заем от 1,6 млрд. евро за Гърция, но под условия. Това реши Управителният съвет на фонда по време на заседание във Вашингтон, съобщиха от институцията. Т.нар. "стенд бай" споразумение, по силата на което се отпускат тези средства, ще изтече в края на август 2018 година.

Условията, които МВФ ще очаква обаче, са "специфични и надеждни уверения" от европейските кредитори на Гърция за устойвостта на гръцкия дълг. Атина от своя страна трябва да изпълни предвидените икономически реформи.

Ройтерс припомня, че третата спасителна програма за Гърция, подписана през 2015 година,в момента се финансира само от европейските институции. МВФ отказва да участва в тази дейност, посочвайки, че са нужни по-сериозни реформи и ограничаване на разходите, за да бъде устойчиво управлението на задълженията на Атина.

"Както неведнъж сме отбелязвали, дори и при пълно изпълнение на програмата, Гърция няма да е в състояние да възстанови устойчивостта на своите задължения и се нуждае от орязване на дълга от своите европейски партньори", каза управляващият директор на Фонда Кристин Лагард, цитирана от Bloomberg.

След заседанието във Вашингтон тя посочи, че е нужна по-реалистична оценка. "Очаквам скоро Гърция и европейските партньори да се разберат за възстановяване на устойчивостта на задълженията", каза още тя.

Изчисленията на МВФ сочат, че дори и да изпълнят своите обещания, дългът на страната ще достигне 150% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2030 година. Според институцията задълженията на южната ни съседка могат да бъдат държани под контрол с удължаване на гратисния период и удължаване на матуритета.

Оценката за страната сочи, че БВП през последните три години се повишава слабо, безработицата намалява, но това е резултат от почасовата работа, а нивото на бедността и неравенството остават сред най-високите в еврозоната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Иван Митев
преди 6 години
Реално Международния валутен фонд (МВФ) е със съгласие Гърция да е с вреден модел на национално стопанство и при тази държавна грешка Гърция понася болезнени страдания.В същото време МВФ дава нови заеми на Гърция, за да я спаси от развиващи се злини от запазваната държавна грешка.Факт е, МВФ без да зачита своята роля за развиващите се злини дава заеми за преодоляване на лошите последиците.При сегашната държавна грешка Гърция е със съдба на жертва и продължаващи страдания, защото гърците, колкото повече работят за постигане на обществен икономически растеж, толкова по-силен потенциал за дългови кризи се развива и съпътстващите злини са по-болезнени.Спасението на Гърция е възможно само чрез усъвършенствуване на сегашния, т. е. прилагане на по-полезен модел на национално стопанство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още