IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 1 млн. души излязоха в Париж на поход срещу тероризма

Участниците в похода на солидарността защитиха свободата и демократичните ценности след последните терористични атаки във Франция

19:46 | 11.01.15 г. 14
<p>
	&nbsp;Многохилядно множество на площада на Републиката в центъра на френската столица. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

 Многохилядно множество на площада на Републиката в центъра на френската столица. Снимка: Ройтерс

Над 1 млн. души участваха днес в поход на солидарността в Париж, с който Франция се противопостави на страха и терора, съобщи bTV.

С шествието хиляди французи и чуждестранни граждани защитиха свободата и демократичните ценности и изразиха съпричастност към съдбата на 17-те загинали тази седмица при няколко терористични атаки, първата от които беше срещу френското издание Charlie Hebdo. 

Първоначално многохилядно множество изпълни площада на Републиката в центъра на френската столица, а по-късно хората започнаха да се придвижват на отдалечения на около 3 км Площад на нацията. Заради големия брой участници в шествието бяха определени няколко маршрута. 

За провеждането на инициативата бяха взети безпрецедентни мерки за сигурност. Френският президент Франсоа и петдесетината чужди лидери, участващи в шествието срещу тероризма в Париж, бяха аплодирани от събралите се десетки хиляди хора, предаде БТА. 

Чуждите лидери, между които германският канцлер Ангела Меркел, украинският президент Петро Порошенко, палестинският президент Махмуд Абас, израелският премиер Бенямин Нетаняху, президентът на Мали Ибрахим Абубакар Кейта, преминаха редом с Франсоа Оланд, хванати за ръце. Те почетоха с минута мълчание паметта на жертвите от терористичните атаки. Сред присъстващите на шествието беше и премиерът Бойко Борисов.

Оланд прегърна всеки от чуждите лидери и високопоставените френски политици, след което чуждите лидери се оттеглиха, а Оланд разговаря със семействата и близките на жертвите от джихадистките нападения.

Стотици хора носеха лозунги "Аз съм Шарли" или вдигаха моливи и химикалки като знак за свободата на словото.

Демонстрации се проведоха и в цяла Франция. По информация на световните агенции шествията в провинцията са събрали над един милион души. Между 150 и 200 хиляди души са участвали в шествие в Лион, 115 хиляди - в Рен, най-малко 100 хиляди са излезли по улиците на Бордо. 60 хиляди се събраха в Марсилия и 40 хиляди в Перпинян.

Поне 15 хиляди души заляха днес и централните улици на Брюксел в спонтанно шествие в памет на жертвите от атентатите в  Париж и в защита на свободата на словото, предаде БТА.

Днес Париж е столицата на света, коментира френският президент Франсоа Оланд преди да започне шествието.

Вижте още снимки от шествието в галерията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 3
Stone_Kold
преди 9 години
https://***.facebook.com/photo.php?fbid=913200848704784&set=a.193549944003215.48775.100000446332084&type=1 Ето как е рисувал 1 от застреляните профил във фб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
https://***.youtube.com/watch?v=W-i--EAfBPwЗащо по нашите медии не се коментират и анализират тези хора и политиката им поне толкова колкото го правят англоезичните медии? Или за тях важи максимата "Или добро или нищо" ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
https://***.youtube.com/watch?v=W-i--EAfBPwВ това видео Яценюк на всеослушание говори за Руска агресия срещу Германия през втората световна!!!!??? Това било лошо нещо! Ето тези хора петнят паметта на френските журналисти с присъствието си! Значи Путин е лош а Хитлер е добър /жертва на Съветската агресия/. Няма да се учудя ако всечки световни медии подемат в общ хор новата версия на историята! Вече направиха първата крачка с демонизирането на Русия. Предстои оневиняването на Хитлер....може би!?? :) Какво търсят такива хора в Париж? Защо не се дистанцира /ако не да ги накаже/ запада от тях?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
Ако човек си припомни историята, /те затова и орязват инфото в учебниците на подрастващите/ веднага би направил аналогия с отминали събития. Масовата страхова психоза в обществото неизменно издига на върха диктатори /По римско се е случвало при замяната на републиката с империята/. В сегашния случай, иде реч за глобално господство. Естествено, в такъв мащаб нещата не се случват за една или две години. Иска се постоянство за по дълго време. Необходимо е човек да е изплашен за да потърси защита. Ако не е, то тогава трябва да се сплаши! Елементарна стратегия ползвана дори от нашите мутри преди да основат застрахователните си компании. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 9 години
Удобен момент за камикадзетата да ликвидират още хиляди
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
бат Страхо както се види има и несъгласни с нас, за тях несъгласните явно това си е в реда на нещата, да се трепят хората като мухи. *** си мислят, че терористите просто решават, стават и сами се обучават и си намират и набавят все от някъде пушки. А тея Френския Легион са за мирни цели както и такива миротворци както НАТО и САЩа те са добрите, а лошите от къде идва до там пипето явно не стига .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
еми Френския Легион кво е, нали е на Франция наемници убийци, който им плати парите отиват във Франция съответно и тея отиват и трепят. Е тва кво е ? Те тренират плащат и обучават *** и после се хванали първи на хорото да покажат на хората, че застават срещу терористите, които те са сътворили. Тва са *** свещи да си купят с тея пари, *** наглата *** са тея политиците пълни *** и оня дъртия некролог Сорос ше ми говори за некви демокрации, та той е Сатаната бе ...... *** лицемерието, *** демагогията, тея немат живота на хората за нищо .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 5
Сините камъни
преди 9 години
Светът отдавна няма човешки облик!Жалко за мъртвите и скръбта на близките им!И има ли спиране тая олигархична върхушка, която си поръчва я сватба, я погребение, според настроението!И да напомня, за интервюто на приятелката на Шърли, тя направо изглеждаше така, като че ли от месеци беше репетирала изявлението си пред телевизията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
Това което се случи във Франция е ужасно ! Учудва ме факта обаче, че дори заради паметта на тези хора заради които толкова хора излязоха по улиците няма нито дума нито стон за ужасиите които извършват подкрепяни и от френските данакоплатци *** в Украина а и не само! Учудва и присъствието на хора които са отговорни и за в момента извършващи се престъпления, далеч по ужасни и жестоки от случилите се в Париж, на това шествие! Учудва и присъствието на държавни глави, известни точно с преследването на свободните медии в страната си, както и с опити да цензурират дори Мрежата! Това според мен е подигравка с паметта на тези журналисти които загинаха! ....просто мнение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
тея политиците са *** мазнярите, пускат някви професионални убийци да трепят народа, после гонят някви съвсем други претрепват ги и организират марш на мира, че и за ръчичка се хванали на първа редица на хорото. Са ше кажат сигурно, че тряя повече пари в борбата с измисления тероризъм който те сами си финансират и хората пак ше им пълнят джобовете. *** демагозите, ей са тряяше да стрелят тея по Оланда, Меркел, Нетаняху ей са беше момента едни сватбарски два палнителя по тея скапаняци .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още